Zet een kompasnaald op de kaart en trek een cirkel rond je woning. Zo bepaalde Dineke Rizzoli waar ze ging wandelen in coronatijd. Deze bestemming is knooppunt vier vanuit Oost in een reeks van vijf en heeft als vertrekpunt het Javaplein.
Dineke Rizzoli
Badhuis Oedipus
Restaurant ’t Badhuis op het Javaplein is gesloten in december 2019: ‘Dag lieve gasten, het waren 12 kleurrijke jaren! Wij stoppen ermee,’ lees ik op Facebook. ’t Badhuispersoneel vertelt dat brouwerij Oedipus de nieuwe eigenaar is. Maar het is coronatijd. Het badhuis wordt verbouwd tot een bierbrouwerij met restaurant. Het badhuis aan het Javaplein is gebouwd in 1941. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was een douche in huis een luxe. We wasten ons onder de kraan, op vrijdagavond in tobbe of we gingen naar het gemeentelijk badhuis. In 1982 sloot het badhuis en er kwam een Hindoe-tempel, die om onduidelijke redenen is verdwenen. Later opende er een kringloopwinkel en vanaf omstreeks 1995 kreeg het badhuis een horecabestemming, met heerlijk terras.
Borneohof, winnaar Nieuwbouwprijs 2012
Het stadsdeel besloot in 2007 om het Borneoblok bestaande uit 150 verouderde woningen te slopen. In 2011 was er een nieuw woningblok met 67 woningen gebouwd met een zelfde omtrek als het gesloopte blok, mogelijk gemaakt door toepassing van een vloer op palen met ondergrondse garage. De begane grond bevat fitnesscentrum, bloemist, café en OBA. Architect van de bibliotheek is Svetla Stefanova. De arcade laat gebouw en plein in elkaar overvloeien. Het woongedeelte is streng gescheiden van de ondernemingen beneden en begint op de eerste verdieping. Speciaal item op de eerste etage is het groene binnenhof, bedacht door architect Peter Geusebroek. Het accent van het gebouw ligt op individualiteit en eigenheid. De ingangen zijn herkenbaar aan de gevel van glas, drie verdiepingen hoog. Omdat het binnenhof ‘op niveau’ niet openbaar toegankelijk is, ontstaan er dorpachtige bewonerscontacten. In twee van de vier entreehallen wordt een circulaire opvatting bevestigd want deze zijn versierd met de kunstwerken van Piet Hein Eek, bekend om zijn sloophouten producten. De toren van Borneohof is herkenningspunt voor de omgeving.
Berlageblokken, Rijksmonumenten
Deze woningen zijn vernoemd naar architect Berlage en in rationalistische stijl gebouwd tussen 1911-1915 door de Vereniging tot Verbetering der Volkshuisvesting ‘De Arbeiderswoning’. De woningen zijn de eerste na het in werking treden van de Woningwet in 1902. De drie woonblokken bestaan uit 169 arbeiderswoningen. De twee gesloten woonblokken hebben een rechthoekige groene binnentuin. Het derde woonblok heeft een U-vorm. De tuinen zijn niet openbaar toegankelijk. In de periode 1969-1971 ondergingen de blokken een grote ingreep. Slaapkamer werd keuken. Spoelhok werd douche met wasmachine. In 1999 reageerden Buurtbewoners met de oprichting van actiegroep ‘Redt de Berlageblokken’ op het voornemen van het stadsdeel Zeeburg om de blokken te slopen. Met succes. In de Berlageblokken kwamen koop- en sociale huurwoningen voor starters, evenals honderdtwintig studentenwoningen die nu verhuurd worden onder de naam ‘My Place’.
Voor verhalen en meer info www.geheugenvanoost.nl