Home Dwars nieuws Van technisch ingenieur tot ondernemer

Van technisch ingenieur tot ondernemer

0

Bijna zes jaar geleden kwam Droog Cleaning Service, aan de Curiestraat in de Watergraafsmeer, onder de hoede van de Egyptische ingenieur Emad Moawad. Aan Dwars vertelt hij hoe de stomerij tot een bloeiend en veelzijdig familiebedrijf is uitgegroeid.

Carolien Gevers | Foto Frank Schoevaart

Tien jaar geleden werd de ingenieur op uitnodiging van zijn werkgever, de International Engineering Company, voor een paar jaar als manager op een speciaal project in Nederland gezet. Hij en zijn gezin zouden zich tijdelijk vestigen in de regio Amsterdam. Dat pakte anders uit. Emad (52) en zijn zoon Youssef (25) kijken elkaar lachend aan. Emad: ‘Na die paar jaar besefte ik dat ik mijn gezin stabiliteit wilde geven en mijn vrouw en twee zoons een duurzame toekomst. Ik wilde in Nederland blijven, stoppen met reizen, zoals ik voor mijn werk veel moest doen, en meer bij mijn gezin zijn. Gewoon met ze ontbijten, avondeten en voetbal kijken (Youssef grappend: nee, niet per se Ajax, geef mij maar Real Madrid), zoals in andere gezinnen. Dat betekende iets anders gaan doen. Mijn oudste zoon, die al bezig was met een opleiding in marketing, en mijn vrouw dachten mee. Toen kwam Droog Cleaning Service op ons pad.’

Met hele familie
Emad en zijn vrouw Fepy (52) beseften dat ze het met z’n allen moesten doen. In 2014 namen ze de vestiging van Droog Cleaning Service in Diemen over en snel daarna die in de Watergraafsmeer. Toen dat allemaal goed liep, tot slot in 2019 de vestiging in Zeeburg. Emad: ‘Het concept is als volgt. We zijn totaal zelfvoorzienend. Hier is de centrale locatie waar alle machines staan, zoals grote was-, droog-, strijk- en chemische stoommachines. Bij de andere, kleinere vestigingen werven we klanten en doen we met kleine machines alleen was-, droog- en vouwwerk. Gordijnen, dekbedden, jassen en overhemden worden hier gereinigd, gestoomd, gestreken en uitgehangen. We rijden dus veel heen en weer tussen onze vestigingen. Ook repareren we kleding. We wilden een bedrijf met topkwaliteit en garantie op duurzaamheid. Dat betekende veel investeren in kundig personeel, goede materialen en vooral veilige chemische middelen.’

‘Niet dat ene bedrijf moet het doel zijn, maar dat je als familie altijd zelfvoorzienend bent en het samen doet’

Youssef, die inmiddels een rondleiding geeft en alle machines laat zien, vertelt ondertussen dat hij tegenwoordig de bedrijfsleider is in Diemen. ‘Mijn droom was altijd al om ooit een eigen bedrijf te starten. Ik heb een goed gevoel voor marketing en communicatie, gewoon door wie ik ben, maar inmiddels ook dankzij mijn studie commerciële economie aan de HVA. Ik praat makkelijk, doe graag aan klantenwerving en nodig mensen uit tot het geven van eerlijke reviews. Ik zie mezelf ook als een soort medium om dingen naar deze hoofdlocatie door te sluizen. Mijn vader blijft de manager naar wie iedereen moet luisteren en dat vind ik goed.’ Loyaal merkt Youssef even later op dat zijn jongste broer Ebram ook niet meer weg te denken is. ‘Ebram (17) werkt hier dagelijks meteen na school (opleiding tot hotelmanagement) en zaterdag de hele dag. Hij is vooral goed in de communicatie met de klanten en helpt met was-, vouw- en ophangwerk. Maar mijn moeder is de spil. Zonder haar zou het niet lopen, want zij kookt elke dag en vangt ons allemaal op. Daarnaast helpt ze vaak in Zeeburg of komt ze hier strijken.’ Emad: ‘Weet je dat zij en ik in de verte familie zijn? Zij is een dochter van een oom van mij. Wij werken thuis en in het bedrijf samen aan een goede toekomst voor onze kinderen. Dat Youssef nog thuis woont is voor iedereen in dit familiebedrijf een vanzelfsprekendheid. Je doet alles met elkaar.’

Beste beoordeling in Europa
Naast de klanten die van de vorige eigenaar stammen, is de clientèle van het bedrijf mede door toedoen van Youssef inmiddels uitgebreid over de hele stad en zelfs daarbuiten. ‘Mensen hebben er best wat gereis voor over als ze tevreden zijn,’ legt Emad uit. ‘Je moet weten dat wij de laatste richtlijnen volgen op het gebied van milieuvriendelijk en duurzaam reinigen. Wij krijgen jaarlijks een inspectiebezoek rondom de milieuregels in verband met onze machines en de manier van chemisch reinigen. Ook hebben wij, als enige in Nederland, een contract met Laundryheap, een soort internationale Uber bezorgingsdienst voor wassen en chemisch reinigen. Wist je dat wij van hen de hoogste ranking kregen van heel Europa (4,85 op een 5 puntschaal)?’

Frisse geur
Youssef: ‘Veel klanten zijn vooral tevreden omdat ze zien dat we kwaliteit leveren. Dat kan in kleine dingen zitten. Een vriendelijke woord of een eerlijke uitleg. Soms lopen ook mensen binnen omdat ze het hier zo lekker vinden ruiken. Een frisse geur geeft vertrouwen. Natuurlijk hebben we wel eens andere reacties. Bijvoorbeeld iemand die een jasje van nepleer en slechte kwaliteit laat reinigen en dan vervolgens eist dat we het geld teruggeven als er iets beschadigd raakt. Emad: ‘We leggen altijd van tevoren uit dat wij nooit die 100% garantie kunnen geven bij spullen die al slecht zijn.’ Vaste klanten snappen dat, met hen kunnen we grapjes maken of ze soms matsen.’ Youssef: ‘Maar je kent me niet terug bij die enkele veeleisende gast, dan ben ik ronduit streng.’

Dat Youssef een eigen mening heeft is zichtbaar. Regelmatig vult hij zijn vader aan of nuanceert hij iets. Op de vraag of er wel eens meningsverschillen zijn, wordt lachend en bevestigend gereageerd. Emad: ‘We praten ’s avonds door aan de eettafel. Ik verwacht veel van hem, gek genoeg meer dan van Ebram.’ Youssef: ‘Ja, mijn vader kan streng zijn. Als ik even een pauze wil tussen werk en school door dan is daar eigenlijk weinig ruimte voor, hard werken is ons familiekeurmerk. Bij mijn jongste broer is mijn vader makkelijker.’ Emad: ‘Dat klopt. Ik zie dat Ebram nog jong is en eerder pauzes nodig heeft. Elk kind is anders.’ Youssef: ‘Ik vind dat ik wel alles kan zeggen, mijn ouders hebben een open communicatie met ons.’ Emad: ‘Dat klopt, maar ik blijf erop hameren dat ze hun kwaliteiten benutten en hun opleidingen afmaken.’ Youssef: ‘Dat wil ik zelf ook, ik wil een eigen mediabedrijf opzetten.’ Emad: ‘Ik ben daar zelfs een voorstander van.’

Zelfvoorzienend
Emad besluit: ‘Een bedrijf is altijd kwetsbaar, je ziet het nu ook met de coronauitbraak. Er zijn altijd risico’s, ik kan ziek worden, er kan brand komen. Veel familiebedrijven wensen zichzelf voort te zetten in volgende generaties. Ik vind dat niet het hoogste doel. Ik vind het krachtiger als je als familiebedrijf op meerdere paarden wedt en risico’s durft te nemen. Je blijft samen ondernemer. Niet dat ene bedrijf moet het doel zijn, maar dat je als familie altijd zelfvoorzienend bent en het samen doet. Dus graag zelfs als mijn zoons eigen bedrijven opzetten. Mijn vrouw en ik zullen ze erbij helpen. Het geeft alleen maar meer garantie op een goede toekomst voor ons allen. Niet dat ik gauw zal stoppen, ik ga nog jaren door maar het is fijn te weten dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Ik heb dat immers zelf ook ervaren met mijn carrièreswitch zes jaar terug.’