Home Dwars nieuws Statushouder Taha Alqazzaz tekent vrijwilligerscontract bij Zeeburgia

Statushouder Taha Alqazzaz tekent vrijwilligerscontract bij Zeeburgia

0

Taha Alqazzaz tekende zijn vrijwilligerscontract bij voetbalvereniging Zeeburgia in Amsterdam-Oost. Door de samenwerking tussen Dynamo, Zeeburgia en de Gemeente Amsterdam is deze overeenkomst tot stand gekomen.

Door de onrust in zijn land besluit Taha op zijn achttiende, samen met een vriend, het land te ontvluchten. Het is een snelle beslissing. Niemand weet van zijn voorgenomen vertrek, behalve zijn moeder en broers. Zijn ouders, twee zussen en twee broers laat hij achter. Vanuit Irak vertrekt hij naar Turkije. Daar doet hij herhaalde pogingen om per boot te vluchten naar Griekenland. Tevergeefs. De politie haalt hem steeds terug. Pas de vijfde keer is succesvol. Om 1 uur ’s nachts vertrekt een kleine rubberboot met 44 mensen uit verschillende landen voor een gevaarlijke overtocht op zee. Taha vertelt dat hij echt bang was. Maar hij heeft de tocht volbracht en vanuit Griekenland is hij lopend, per trein en per bus verder getrokken op weg naar Nederland. Twee weken na zijn vertrek uit Irak komt hij daar aan.

De opvolgende jaren verblijft Taha in het Asielzoekerscentrum in Heerhugowaard. Het is een moeilijke tijd met veel onzekerheid. Een lange tijd van wachten. In die tijd speelt hij geen voetbal. ‘Ik werd zelfs een beetje dik,’ vertelt Taha lachend. Na drie jaar krijgt hij zijn status en dan pas begint hij weer met leven. Hij verhuist naar Amsterdam, gaat Nederlands leren aan de Taalschool Nederland en wil graag het keepen weer oppakken. Via zijn klantmanager komt Taha in contact met Wouter Westenberg van Dynamo. Wouter is sportcoördinator voor statushouders en vluchtelingen in Amsterdam-Oost. Wouter brengt Taha in contact met amateurclub Zeeburgia. Taha gaat hier keepen in het statushoudersteam, een team met een mix van statushouders en Nederlandse voetballers. Taha vindt het ook leuk om keeperstrainer te worden. En in ruil voor een flinke korting op zijn contributie gaat hij als vrijwilliger assisteren bij enkele jeugdkeeperstrainingen van Zeeburgia. Deze korting is mede mogelijk doordat de Gemeente Amsterdam dit subsidieert. Inmiddels woont Taha in Stek Oost, dat pal naast Zeeburgia ligt.

Zeeburgia is een bekende amateur voetbalclub die nauwe banden heeft met Ajax. Jaarlijks stromen er 20 à 25 voetballers van Zeeburgia door naar Ajax. Ook zijn er Ajax-spelers, zoals Kenny Tete, die afkomstig zijn van Zeeburgia en een kleedkamer bij Zeeburgia sponsoren. De kleedkamers worden opgesierd met een persoonlijke, motiverende tekst van hun sponsor. En zo blijft de band tussen Zeeburgia en oud-Zeeburgiaspelers bestaan. Ook Taha heeft de ambitie om bij een grote club te spelen.

Ben je ook statushouder, woon je in Amsterdam-Oost en wil je vrijwilligerswerk doen in ruil voor korting op het sporten bij je favoriete sportclub? Neem dan contact op met Wouter Westenberg van Dynamo via wwestenberg@ dynamo-amsterdam.nl of bel 06 3366 1692.