Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Hevige ontploffing in de hoofdstad. Tien brandweerlieden gewond

Oud Nieuws | Hevige ontploffing in de hoofdstad. Tien brandweerlieden gewond

0

Oud Nieuws | 23 april 1953 – Woensdagmiddag kwart over zes heeft zich in een kachelsmederij in de Oosterparkbuurt te Amsterdam een hevige ontploffing voorgedaan, waardoor tien brandweerlieden werden gewond, van wie enkele ernstig. Honderden ruiten sprongen als gevolg van de luchtdruk.

Er was in de smederij een kleine brand ontstaan en juist toen de brandweer deze wilde gaan aanpakken, sprong met een ontzettende knal een gascylinder uit elkaar. Het gevolg was, dat de Brandwachts door de geweldige luchtdruk over de straat werden geslingerd. Verpleegsters uit het nabij gelegen ziekenhuis snelden te hulp en verbonden de gewonden. Direct na de explosie trok de brandweer met groot materiaal naar Oost.

Nader wordt gemeld, dat van de tien gewonden vier ernstige kwetsuren hebben opgelopen. Zij verkeren echter niet in levensgevaar. De ontplofte cylinder bevatte acetyleengas, dat door onbekende oorzaak tot ontbranding is gekomen. De cylinder vloog dwars door een tussenmuur in het naast de smederij gelegen pand en spatte toen uit elkaar. Overal sprongen ruiten en de straat bood dan ook een aanblik alsof er een bom was ontploft. Vele vrouwen, kinderen en mannen werden door glasscherven gewond: 35 personen meldden zich aan de kliniek om verbonden te worden.

De brandweer heeft geruime tijd werk gehad om de ravage op te nemen en het glas te ruimen. Winkeliers spijkerden daarna hun vaak vernielde etalages dicht.

Bron Friese Koerier
Foto Stadsarchief Amsterdam