Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Munitietreinen opengebroken. Explosieven over terrein verspreid

Oud Nieuws | Munitietreinen opengebroken. Explosieven over terrein verspreid

0

Oud Nieuws | 25 oktober 1983 – Onbekenden hebben in Amsterdam op een rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen drie wagons met munitie opengebroken en een deel van de inhoud meegenomen.

Volgens de Amsterdamse politie worden 50 detoneurs en een onbekend aantal cartouches vermist. Met detoneurs worden ontstekingsmechanismen voor granaten aangeduid, cartouches zijn een soort hagelpatronen gevuld met buskruit. Een deel van deze levensgevaarlijke munitie lag verspreid over het hele
rangeerterrein.

De politie, die zeer terughoudend doet over de munitiediefstal, zegt dat dit de eerste keer is dat iets dergelijks in Amsterdam is gebeurd. Op het zeer uitgestrekte rangeerterrein bij het NS-station Watergraafsmeer wordt wel vaker in geparkeerde wagons ingebroken. Dit keer heeft de spoorwegrecherche gedurende het weekeinde extra surveillancediensten uitgevoerd.

Bron Nieuwsblad van het Noorden
Foto Stadsarchief Amsterdam

Rangeerterrein De Rietlanden

Op het tussen 1870 en 1880 in het IJ aangeplempte stationseiland voor het Centraal Station was onvoldoende ruimte voor een goederenstation. Daarom werd er ten oosten van dit station langs de in 1874 geopende spoorlijn richting Hilversum in 1878 een apart rangeerterrein De Rietlanden aangelegd compleet met een rangeerheuvel.

Op de plaats van het rangeerterrein was tot in het laatste kwart van de 19e eeuw een moerassig gebied, het ‘Zieke Water’, aan de zuidelijke oever van het IJ. Voor nieuwe haventerreinen en spoorlijnen werd dit gebied aangeplempt. Het is vernoemd naar de daar gelegen vroegere buitendijkse Stadsrietlanden.

In de jaren vijftig en zestig was er nog een druk goederenverkeer van en naar De Rietlanden. Door de ‘ontstoming’, de afschaffing van de stoomlocomotieven, werd het locomotievendepot gesloten in 1949. Op het Rangeerterrein Watergraafsmeer kwam ter vervanging een onderhoudswerkplaats voor diesellocs.

Vanaf de jaren zeventig nam het goederenvervoer sterk af. De laatste jaren voor het einde werd het terrein nog gebruikt om voor de sloop bestemd spoorwegmaterieel op te stellen. Per 1 januari 1990 is het rangeerterrein buiten gebruik gesteld en in de jaren 1990 opgebroken.

Op de plaats van het voormalige rangeerterrein is een nieuwe woonwijk verrezen: Rietlanden en Sporenburg.

Bron Wikipedia