Home Overzicht Ouderen niet vies van advocaatje

Ouderen niet vies van advocaatje

0

Leden van de katholieke gemeenschap Sant’Egidio knopen vriendschappen aan met mensen die aan de zijlijn staan van de samenleving. En die taak nemen ze heel letterlijk. ‘Zo ga ik al jaren elke week langs bij de ouderen van De Kastanjehof’, aldus Corine. ‘Maar vandaag komen ze naar ons in de Anna Bonifatiuskerk voor gezelligheid, koffie en een advocaatje’. Een groep vrijwilligers zorgt voor een gezellig ingerichte kerk.

Anne-Mariken Raukema en Hester Aalberts

De vrijwilligers krijgen de laatste instructies. Daarna breekt bedrijvigheid los, want over een klein uur worden de ouderen gehaald. Het altaar wordt ontruimd en aan de kant geschoven, tafels en stoelen versleept. Corine veegt een tafelkleed zorgvuldig glad en legt een theelepeltje recht. ‘De tafels moeten keurig gedekt, zodat onze gasten voelen dat ze belangrijk zijn.’ Vincent, nauw betrokken bij de kerk, slaakt een kreet als hij het licht ontsteekt in de kerststal. ‘Kindje Jezus ligt al in zijn kribbe, terwijl hij nog niet geboren is!’ Zorgvuldig legt hij Jezus uit het zicht achter een koe.

Laatste instructies aan de vrijwilligers.

De pianiste arriveert en sorteert haar bladmuziek. De koffie- en theekannen zijn gevuld en de koekjes staan op tafel. Het is tijd de ouderen op te halen uit De Kastanjehof!

Rollator
De Kastanjehof grenst aan de kerk. In de gemeenschappelijke ruimte zit de groep ouderen al klaar. Met vereende krachten lukt het iedereen, al dan niet met hulp, de binnentuin te bereiken. Maar om in de kerk te komen is meer nodig: er moet eerst een uitdagende loopplank worden bedwongen. Eenmaal in de kerk ontstaat een file van rolstoelen en rollators, maar al gauw heeft iedereen een plek aan een tafel veroverd.

Jonge vrijwilligers met cadeaus.

Advocaat met slagroom
Het programma is gevuld. Eerst koffie met lekkers en liederen, dan cadeaus, die door jonge vrijwilligers worden uitgedeeld, dan advocaat met slagroom en na weer wat samenzang kondigt Vincent alweer het laatste lied aan. Terwijl de ouderen weer terug worden gebracht storten de vrijwilligers zich op het afruimen van de tafels. Helaas is de afwasmachine kapot, maar er wordt stevig doorgepakt. In een mum van tijd is de originele Bruynzeelkeuken helemaal strak.

Zin een keer vrijwillig je handen uit de mouwen te steken? Sant’Egidio organiseert het hele jaar door van alles, dus check die website!

Check www.santegidio.nl/amsterdam