Home Overzicht Overlast op Krugerplein en Dapperplein pakken we aan

Overlast op Krugerplein en Dapperplein pakken we aan

0

Sinds de coronacrisis is de overlast op straat in Oost toegenomen. Hangende jongeren, vuurwerkknallen, intimidatie, drugs dealen en andere meldingen bereiken het stadsdeel de laatste tijd vaker. Het is niet goed als mensen zich in hun eigen huis of buurt niet veilig voelen. We zijn hard bezig dit aan te pakken. Deze week ben ik druk geweest met het tegengaan van overlast op twee pleinen:

Een groep jongeren zorgt voor terugkerende overlast op het Krugerplein. Bewoners die regelmatig worden opgeschrikt door knallen van illegaal vuurwerk en brandjes, dit kan zo niet langer! ‘Het lijkt wel een oorlogsgebied’, berichtte AT5. Die vergelijking gaat wat ver. De Transvaal is overwegend een fijne buurt om te wonen en te leven, maar de overlast die jongeren hier veroorzaken moet snel stoppen. Het jaar begon met een onrustige nieuwjaarsnacht, met rellen en autobranden. Ook tijdens de eerste lockdown en de ramadan was het onrustig. En de afgelopen weken werd de buurt weer opgeschrikt door zwaar vuurwerk en brandjes. De overlast op het Krugerplein gaat al jaren terug. Vlak voor de zomer ben ik zelf ’s nachts poolshoogte gaan nemen. Ik heb gesproken met buurtbewoners, maar ook met de jongeren die hangen op het plein. Ik heb twee keer met een groep jongens gesproken over de redenen voor de overlast en ik blijf met ze in gesprek gaan. De politie is extra aanwezig in deze wijk. We hebben vooral behoefte aan extra inzet van wijkagenten, in mijn ogen echt een reden waarom ook landelijk meer moet worden geïnvesteerd in de politie. Sinds enkele weken hebben we een verhoogde inzet van onze toezichtspartijen en jeugdwerkers gerealiseerd op het Krugerplein en we onderzoeken of het ophangen van camera’s bijdraagt aan de veiligheid. De politie en het stadsdeel hebben samen een aanpak ontwikkeld om jongeren die crimineel gedrag vertonen extra in de gaten te houden en tot slot zoeken we de ouders van de overlastgevers op. In de eerste week van november organiseren we een digitale bewonersavond voor omwonenden.

Op het Dapperplein heb ik afgelopen dinsdag een alcoholverbod ingesteld vanwege de toegenomen overlast. Sinds de coronacrisis wordt er steeds meer gedronken op het plein. Vooral na het sluiten van de markt verzamelen drinkende mensen zich op de bankjes en veroorzaken ze veel overlast voor omwonende en voorbijgangers. Ik heb meerdere bijeenkomsten met bewoners en ondernemers georganiseerd en tijdens deze bijeenkomsten vroegen bewoners om dit verbod. Samen met politie, handhaving en zorgorganisaties hebben we een plan gemaakt om de overlast tegen te gaan. We gaan niet alleen verbieden en bekeuren, we gaan ook hulp en zorg aanbieden. We willen immers niet dat het probleem zich verplaatst en we zien dat er sinds de coronacrisis meer verwarde en verslaafde mensen op straat zijn.