Home Dwars nieuws Park vernoemd naar oud-medewerker Dwars

Park vernoemd naar oud-medewerker Dwars

0

Vanwege haar bijdrage aan de emancipatie van de sport vernoemt Haarlem een park naar Wil Merkies, die op 7 februari 2018 overleed. Ze was de eerste vrouwelijke sportjournalist van Nederland en schreef ook voor Dwars.

Jaap Stam | Foto Corrie Groen

In de rust van de wedstrijden van Ajax dronken de sportverslaggevers jonge jenever. Er was er altijd wel een die riep: ‘En voor die kleine ranja met een rietje’. Het is een van de vele anekdotes die Wil Merkies, die in 1949 Neerlands eerste vrouwelijke sportjournalist werd, graag mocht vertellen. Jaren later schreef ze interviews voor Dwars met bekende en minder bekende inwoners van Oost.

‘Ze zat vol verhalen en sprak graag over haar verleden’, zegt Anneke Hesp, eindredacteur van Dwars die Merkies een paar jaar heeft meegemaakt. ‘Ze was de enige professional en leverde schone kopij in. Ik hoefde er nooit iets aan te verbeteren.’

Van jongs af aan ging Merkies met haar vader, directeur van een postkantoor, naar Ajax. Sport was alles voor haar. Als 15-jarige schreef ze sportverslagen voor Cetem, een sportblad dat elke zondagavond verscheen en voor tien cent werd verkocht.

Na de middelbare meisjesschool had Merkies maar een doel: sportjournaliste worden voor de Volkskrant. Daar kreeg ze van de chef personeelszaken te horen dat er op de redactie geen vrouwen werkten. Ze kon wel op de abonnementenafdeling aan de slag. Dat aanbod nam ze aan, ze kon maar vast binnen zijn.

Al snel wist ze alsnog een plekje te veroveren op de sportredactie en had ze als 18-jarige ‘het herenbolwerk van de sportverslaggeverij’ bedwongen, zoals ze het noemde. Omdat lezers klaagden dat het geen pas gaf dat een vrouw sportwedstrijden versloeg, verordonneerde de hoofdredacteur dat boven haar artikelen ‘van onze verslaggever’ moest staan.

Het Wil Merkiespark komt in het stadsdeel Schalkwijk in Haarlem. Er worden een Cruyff Court en Krajicek Playground aangelegd. Eind volgend jaar wordt het park geopend.