Een keramisch kunstwerk in de vijver van het Oosterpark. Het is gemaakt door kunstenaar Kokou Ferdinand Makouvia. Vrijdag 12 mei werd het drijvend kunstwerk compleet gemaakt. Toevallige bezoekers van het park hielpen daarbij en voegden in een kalebas kleine persoonlijke voorwerpen toe.

‘Oplettende voorbijgangers hebben het tijdelijke kunstwerk Akpaku sinds december kunnen spotten, maar nog niet eerder werd er officieel aandacht voor gevraagd omdat het werk nog niet af was’, legt stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege uit. ‘Nu is het kunstwerk helemaal klaar en aanstormend talent Kokou Ferndinand Makouvia verdient hier alle aandacht voor. De kalebas, die is toegevoegd, geeft een belangrijke boodschap mee. Het is een spiritueel voorwerp dat symbool staat voor het contact met voorouders. Dit past goed bij de plek van het kunstwerk. Wat ooit de oude Oosterbegraafplaats was en nog altijd een plek is waar we tot slaaf gemaakte voorouders herdenken op 1 juli tijdens Keti Koti.’

Uitnodiging voor een spiritueel gesprek

Het kunstwerk is gemaakt van keramiek en staat symbool voor een drijvende kropsla. Het is een verwijzing naar het oogstseizoen. Letterlijk vertaald uit het Ewe, een taal die in het zuiden van Togo wordt gesproken waar Kokou’s achtergrond ligt, betekend Akpaku kalebas. In de kalebas, die is toegevoegd aan het kunstwerk, zijn voorwerpen van bezoekers verenigd. Het toevoegen van de kalebas heeft een spirituele betekenis en verwijst naar het behouden van de plek en de verbinding met het verleden van de plek. Met dit kunstwerk wil de kunstenaar voorbijgangers uitnodigen om een spiritueel gesprek aan te gaan. Het kunstwerk is ook voorzien van een QR-code waardoor je meer informatie kunt krijgen over het werk.

Kokou heeft het kunstwerk aangevraagd binnen de kaders van gebiedsgebonden subsidie voor kunst en cultuur in stadsdeel Oost. De kunstcommissie heeft de aanvraag positief beoordeeld en daarmee heeft stadsdeel Oost een financiële bijdrage geleverd aan de realisatie. Het kunstwerk past bij de ruimte, bij het karakter van stadsdeel Oost en heeft een dieperliggende betekenis.

Daarnaast past de West-Afrikaanse symboliek van het kunstwerk goed bij het karakter van park waar ook het slavernijmonument in staat en Roots en Keti Koti worden gevierd. Het kunst werk is tot eind augustus te zien.