De definitieve plannen voor de Baaibuurt-West, de nieuwe buurt op Zeeburgereiland, worden pas later dit jaar gepresenteerd, maar aan inspiratie is er in ieder geval geen gebrek. Nadat de gemeente eerder al om ideeën had gevraagd, werd daar nu verder op ingegaan bij een participatiebijeenkomst. Die vond plaats bij Kokomo, de spik-splinter nieuwe evenementenlocatie op het eiland.
Joost Verra
Langzaamaan begint de zon te zakken als groepjes mensen zich over de tafels in Kokomo heen buigen. Hier en daar met een biertje in de hand wordt er volop gediscussieerd over hoe deze nieuwe buurt eruit moet gaan zien. Elke tafel heeft een ander thema: Experimentele woonvormen, invulling van de oevers, het nieuwe buurtpark, de openbare ruimte en de vraag waar in de buurt de nieuwe potentiële bewoners het liefst zouden wonen. Vervolgens kan men zijn of haar idee op een briefje schrijven en opplakken.
Eén thema komt in veel opzichten terug: de buurt moet eigenzinnig blijven. Eigenzinnig zoals de vorige bewoners en huurders van werkplaatsen die hier zaten. De meeste van hen zijn inmiddels vertrokken, maar tegen sommigen is een juridisch proces gestart. Het was een buurt waar de bewoners heel lang hun eigen gang konden gaan. Dit heeft ertoe geleid dat veel creatieve types hier hun heil zochten.
Joeri, al 32 jaar bewoner van een woonboot naast het eiland, pleit ervoor om het nieuwe buurtpark de naam Theo Numijerpark te geven. ‘Theo was een Boeddhist die hier op een veldje in van die ‘pipowagens’ woonde. Hij maakte beelden van oud ijzer en andere metalen. Hij was iemand bij wie je altijd terechtkon als je hulp nodig had.’
Maar hoe maak je een nieuwe buurt ‘eigenzinnig’? Dat zal voorlopig nog moeten blijken. Volgens de gemeente zal het in ieder geval mogelijk gemaakt moeten worden door de bewoners zelf actief te laten mee doen. Hierbij moet gedacht worden aan moestuinen en bijvoorbeeld een buurthuis.
Een eerder plan voor de buurt, gemaakt door de bewoners, kon niet rekenen op goedkeuring van de gemeente. In het plan werd voorgesteld om veel van de huidige lage moerasgrond te behouden en daaromheen de wijk te bouwen. Volgens de gemeente was dit plan echter niet veilig genoeg en zal dit leiden tot veel wateroverlast. Iets waar de oude bewoners ook last van hadden.
Een andere manier om de buurt eigenzinnig te maken zijn zogenaamde vernieuwende woonvormen. Een voorstel van een andere deelnemer is om atelierwoningen te bouwen. Woningen waar kunstenaars kunnen wonen en werken, om zo de geest van de oude Baaibuurt toch een beetje in leven te houden. Nog een idee zijn gemeenschappelijke woningen. Hier kunnen mensen bewust gaan samenwonen om zo de sociale cohesie van de wijk te bevorderen.
Voorlopig is het in ieder geval nog niet zo ver. Dit jaar wordt de laatste hand gelegd aan de plannen voor de buurt, waarna eerst de grond opgehoogd zal worden met zand. Dit zal dan nog minstens drie jaar moeten inzakken. De gemeente hoopt vanaf 2028 te starten met het bouwen van voorzieningen en nieuwe woningen.