Home Groen Penisplant gaat uit logeren

Penisplant gaat uit logeren

0

De drieklimatenkas van de Hortus sluit in maart voor een grootscheepse verbouwing. Maar vanwege deze verbouwing moeten de planten wel tijdelijk even ergens anders heen. Het tuinteam van Hortus is op op zoek naar geschikte logeeradressen en onderkomens voor de planten die straks de kas uit moeten. Ook voor de reuzenaronskelk, ook wel penisplant genoemd.

Voor de penisplant is een bijzonder tijdelijk adres gevonden, bij Artis. De dierentuin heeft een kas vol flora uit Borneo, waar deze uit Sumatra afkomstige plant prima tussen past. En zo ging deze penisplant op wieltjes rustig de Plantage Middenlaan over.

De Drieklimatenkas stamt uit 1993 en moet hoognodig worden gerenoveerd. En dat aat duurzaam gebeuren. Het wordt de eerste gasloze publiekskas van Nederland. En bovendien de enige plek waar het belang van plantenbiodiversiteit en de relatie met klimaat wordt verteld.

‘Als we met onze missie willen dat bezoekers anders gaan handelen, namelijk met zorg voor de natuur, dan moeten we uiteraard ook zelf laten zien dat dat mogelijk is’, zegt directeur Carlien Blok. ‘Zo krijgt de kas isolerende daken, dubbelglas, een opslag voor hergebruik van (regen)water en slimme, energiezuinige klimaatsystemen.’ Architectenbureau ZJA was in 1993 de ontwerper van de kas en is nu ook de architect voor de vernieuwde, duurzame aanpassingen.

Niet alleen de buitenkant van de kas wordt vernieuwd, ook bij de inrichting en de plantencollectie gaan grote aanpassingen plaatsvinden. Behalve een nieuw tropisch kasdeel, een woestijndeel en een Kaapse ruimte, komt er ook extra tentoonstellingsruimte om het verhaal van biodiversiteit en de relatie met klimaat uit te leggen op wereldschaal.

De huidige kas zal eind februari 2024 sluiten voor de verbouwing en zal weer opengaan in 2025: het jaar waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert.