Home Uit In Oost Persoonlijke verhalen over Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie in Verzetsmuseum

Persoonlijke verhalen over Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie in Verzetsmuseum

0

Burgemeester Femke Halsema openen deze week de tentoonstelling De voormalige Nederlandse koloniƫn: van Tweede Wereldoorlog naar onafhankelijkheid in Verzetsmuseum. Deze vaste tentoonstelling vertelt 32 persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie en gaat in een epiloog in op de doorwerking daarvan in de huidige samenleving.

Na de heropening van het Verzetsmuseum eind 2022, is nu ook deze nieuwe vaste tentoonstelling over de gebeurtenissen in de toenmalige koloniĆ«n geopend. Enkele daarin geportretteerde ooggetuigen en hun nabestaanden waren bij de opening aanwezig, zoals Lisa Tan die een aanval van Indonesische pemudaā€™s overleefde, Anne Ruth Wertheim die in 1944 van een Japans interneringskamp, naar een kamp speciaal voor Joden werd verplaatst en kinderen van de Molukse Coosje Ayal die vocht tegen de Japanse bezetter.

‘Door ons te verdiepen in de geschiedenis en open te staan voor elkaars verhalen, leren we elkaar beter kennen’, zei burgemeester Femke Halsema bij de opening van de expositie. ‘Zo kunnen we doordrongen raken van de manier waarop pijn die door gebeurtenissen vroeger is ontstaan, kan doorwerken.’

Voor de vernieuwde tentoonstelling De voormalige Nederlandse koloniƫn: van Tweede Wereldoorlog naar onafhankelijkheid maakte Chuan Ming Ong portretten van de Molukse anti-Japanse guerrillastrijder Coosje Ayal, de Indonesische nationalist Sutan Syahrir en de Surinaamse antikoloniale activist Wim Bos Verschuur, die vanaf 7 oktober te zien zijn in en om Amsterdam.

Coosje Ayal, Sutan Syahrir en Wim Bos Verschuur op abriā€™s en billboards