Home Overzicht ‘Plastic soep begint op onze stoep’

‘Plastic soep begint op onze stoep’

0

Met een sticker op hun raam zeggen IJburgers ‘ja’ tegen het schoonhouden van hun stoep. Met deze actie vragen de vrijwilligers van IJburg Schoon aandacht voor al het plastic materiaal en andere rommel dat vanaf de stoep in het water van het IJmeer belandt. De stickers liggen binnenkort in de brievenbus.

‘IJburg is omringd door water. IJburg leeft samen met het water’, zegt Esther de Brouwer van IJburg Schoon en initiatiefnemer van de stickeractie. ‘Dat maakt IJburg tot een kwetsbare plek voor watervervuiling. Alles wat vanaf IJburg in het water van het IJmeer waait, verdwijnt in het open water. De plastics veroorzaken schade aan de natuur onder water, aan het leven in het water.’

Plastic soep is de verzameling plastics in het water. Waterflesjes, doppen, zakjes, verpakkingen van spullen, maar ook mondkapjes. De harde wind in combinatie met afval naast de containers en volle vuilnisbakken zorgt ervoor dat veel afval in het water rond IJburg waait. Veel van het afval dat mensen op de stoep gooien, belandt in het water.

Als je het zwerfvuil en andere plastics op de stoep voor je huis opruimt, waait het materiaal niet meer over de straat, het water in. Met de sticker ‘Plastic soep begint op onze stoep’ wordt deze bewustwording groter. IJburg schoon vraagt alle bewoners de sticker op  raam of brievenbus te plakken en plastics van de straat en uit het water te houden.