Home Overzicht Pride Parade strijkt neer in Oost

Pride Parade strijkt neer in Oost

0

Waterpret, kleurenpracht, markante outfits en pruiken, gezellige drukte en deelnemers van over de hele wereld. De botenparade van Pride keerde zaterdag 6 augustus terug in Amsterdam. Net als bij voorgaande edities ging het oostelijk deel van de route door de Nieuwe Herengracht.

Gaandeweg de dag waaien steeds meer bezoekers uit naar Oost, waar de straten en de horeca de hele week al bont kleurden met de regenboogvlag. Relaxen en picknicken in het Oosterpark of het Plantage Westermanplantsoen. Andere feestvierders beginnen de avond op het terras of zitten aan het water bij de Amstel of het Entrepotdok. Tussen de Nijlpaardbrug en het nabijgelegen grachtenpand wappert een lint met bont gekleurde vlaggen. Confetti siert de bestrating van de Nieuwe Herengracht. Terwijl de zon langzaam zakt, gaat het Pridefeest in de schemering verder naar alweer de laatste dag van het evenement dat dit jaar, na twee jaar afwezigheid, op 31 juli begon.

Afgelopen week vierde de Indische Buurt de diversiteit van Oost met de TransPride Walk. De loop begon bij de Muziekkoepel in het Oosterpark en stopte op het Javaplein, waar het feest losbarstte en lang doorging.

Pride is een internationale, feestelijke, maar ook als protest bedoelde manifestatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen non-binaire personen en transgenders (lgbtq+). Hoewel het nog steeds een homocultureel evenement is, groeide het door de jaren heen uit tot een volksfeest voor iedereen.

Overal ter wereld strijden lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen non-binaire personen en transgenders (lgbtq+) voor gelijke rechten en tegen agressie. Ook in Oost, waar in 2020 meerdere incidenten zijn voorgevallen waarbij homoseksuele bewoners of mensen die hun solidariteit toonden, werden bejegend met geweld, scheldwoorden en rotte eieren. In Oostpoort en de Retiefstraat werden woningen met de regenboogvlag bekogeld, in een geval zelfs met vuurwerkbommen.

Op het Stadsloket Oost op het Oranje-Vrijstaatplein hangt sindsdien permanent de regenboogvlag. Toenmalig stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter riep alle bewoners van Amsterdam op de regenboogvlag uit te hangen om het homo gerelateerde geweld tegen te gaan.