Home Dwars nieuws Schemering in Museum Tot Zover

Schemering in Museum Tot Zover

0

Van 3 september tot en met 16 januari verandert kunstenaar Sarah Grothus het gebouw van Museum Tot Zover in een wereld tussen leven en dood. Als bezoeker ervaar je haar gigantische schilderijen en installatie als een schemergebied vol herinneringen en gevoelens van gemis. Ook de activiteiten staan in het teken van ‘Schemering’.

Anna ten Bruggencate / Museum Tot Zover | Beeld Museum Tot Zover

Hoe wij omgaan met de dood krijgt vorm in de programmering en de vaste collectie van het museum Tot Zover. Het aanbod varieert van hedendaagse kunst, kritische benadering van maatschappelijke onderwerpen, verhalen uit het verleden tot educatieve projecten voor scholen. Tot Zover richt zich op het grote publiek zowel als op onderzoekers.

Op reis naar onbekende werelden

Kunstenaar Sarah Grothus (1984) is geboren in Duitsland. Ze woont en werkt in Enschede. Met haar werk wil Sarah vragen oproepen over de manier waarop we met de dood omgaan. Door het overlijden van haar opa ontstond bij haar al jong een fascinatie voor de dood. Sindsdien is ze altijd bezig geweest met wat de dood is, wat die betekent en hoe hij voelt. In een interview met het Dagblad van het Noorden zegt ze: ‘Ik weet niet of de dood het einde betekent. Ik weet ook niet of ik geloof in een leven na de dood. Misschien is het juist daarom dat ik het probeer te visualiseren.’ Ze noemt haar werk niet alleen esthetisch maar ook spiritueel. Grothus haalt haar inspiratie uit verschillende culturen, de mythologie en religies. Haar grote schilderijen roepen emoties op en nemen bezoekers mee op reis naar onbekende werelden.

Lange doodskist

In Muzeum Tot Zover hangen de werken van Sarah Grothus als een gigantische installatie door het hele gebouw. De gang is omgebouwd tot een lange doodskist met wanden van beschilderd doek, waarop Grothus haar universum met geheimzinnige fantasiewezens afbeeldt. Hier doorheen lopen voelt als een overgangsrite, een transformatie. Alle elementen spelen een rol: het gebouw zelf, het steeds wisselende daglicht en zeker ook begraafplaats De Nieuwe Ooster waar het museum is gevestigd. In een van de ruimtes voegt een geluidskunstwerk van Daniel Maalman nog een dimensie toe.

Dialoog over de dood

Op 23 en 24 oktober neemt kunstenaar Irina Birger een weekend de Tuinzaal van het museum over met ‘Dr Birger by Appointment’. Birger visualiseert gesprekken met publiek; ze verwerkt haar eigen reacties in tekeningen die ze tegelijkertijd maakt. De dialoog zal gaan over de dood, over schemering/schemerwerelden en over voorouders.

Dia de los Muertos

Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat de Museumnacht dit jaar plaatsvindt. Op 6 november staat het museum in het teken van vieringen van schemerwerelden uit verschillende culturen. Met name de Mexicaanse herdenkingsdag ‘Dia de los Muertos’, letterlijk de Dag van de Doden. Hierbij kun je denken aan een altaar waar je berichten kunt achterlaten gericht aan voorouders, een plek waar je je kunt laten schminken als La Catrina (een van de bekendste figuren uit de Dia de los Muertos), minimeditaties in de tentoonstelling en de Dodelijke Drankjes cocktailbar. Humor is bij de dood nooit ver weg.

Schemering’ Sarah Grothus toont tussenwereld – expositie 3 september 2021 tot en met 16 januari 2002 | Museum Tot Zover, Kruislaan 124 | Openingstijden woensdag tot en met ziondag van 11.00 – 17.00 uur | totzover.nl

Livestream, een blijvertje?

Het coronavirus is al bijna anderhalf jaar onder ons en de gevolgen voor uitvaarten zijn groot.
Het aantal aanwezigen werd beperkt, de afstandsregels maakten afscheid nemen anders en livestreamen werd gewoon. Wat is jouw ervaring met deze digitale manier van afscheid nemen? Doe mee met de peiling via de website van Museum Tot Zover: www.totzover.nl