Home Dwars nieuws Scientology kent geen religieuze dogma’s

Scientology kent geen religieuze dogma’s

0

Scientology draait om het volgen van cursussen. Ook al wordt de naam kerk gebruikt, toch heeft het weinig gemeen met het Christendom. Men ziet als belangrijkste doel spirituele zelfverbetering.

Mirjam Ringer | Foto Frank Schoevaart | Dwars

Levens-
beschouwingen
in Oost

Alle afleveringen

Aan de brede Wibautstraat staat sinds kort het gebouw van Scientology. Als ik binnenstap, word ik opgevangen aan de receptiebalie. Ik neem een kijkje in de zaal ernaast, waar tenminste tien grote beeldschermen informatieve filmpjes vertonen. Ook hier word ik meteen door een medewerker opgevangen. Als ook de fotograaf binnengekomen is, neemt woordvoerder Gerbrig Deinum ons mee voor een rondleiding. Het gebouw is enorm, met veel leslokalen en kantoren, netjes opgeknapt, uitgerust met veel technische snufjes, maar er zijn weinig mensen. Wij zijn er op een maandag, dus misschien zijn er op andere dagen meer mensen.

Auditing
Scientology draait om het volgen van cursussen. Via die cursussen zou je inzicht krijgen in jezelf. Deze cursussen berusten op een theorie van L. Ron Hubbard: Dianetics. Met die cursussen kun je individueel aan de slag. Hoewel Scientology vaak een kerk wordt genoemd, heeft het weinig gemeen met het Christendom. Wel wordt er een kruis als symbool gebruikt. De religie waar het nog de meeste overeenkomsten mee vertoont is het Boeddhisme. Het gaat namelijk om een onsterfelijke ‘ziel’, de thetan. Deze thetan komt steeds weer in een sterfelijk lichaam terecht en wordt beïnvloed door traumatische gebeurtenissen in de materiele wereld. Deze ballast, die gedurende vele levens wordt verzameld, zou je kunnen uitwissen door de technieken van Dianetics en Scientology auditing, in een één-op-één sessie met een door Scientology opgeleid persoon.

Maatschappelijke thema’s
De mens is van nature goed en kan zich in een leven bevrijden van zijn karma. Door je geestelijk en ethisch te ontwikkelen, kun je spirituele verbetering bereiken. Gerbrig: ‘Ik heb zeker het gevoel dat die cursussen mij geholpen hebben om een gelukkiger mens te worden en een betere moeder. Mijn kinderen hebben geen band met Scientology. Ik vind dat kinderen hun eigen keuze moeten kunnen maken en ik heb Scientology nooit aan hen opgedrongen.’

In de kapel worden wekelijks gezamenlijke bijeenkomsten gehouden en iedere zondag is er een zondagsdienst. De kerk organiseert tevens veel lezingen over maatschappelijke thema’s. Een verschil met het Christendom is dat Scientology geen dogma’s kent op het gebied van God of goden. Godsdienst wordt gezien als iets persoonlijks. Zo kun je ook scientoloog zijn als je al een godsdienst hebt. Het woord kerk zal dan ook vooral zijn gekozen om scientology een legitieme uitstraling te geven. In sommige landen mag Scientology zich dan ook geen kerk noemen.

Detox
Aan het eind van onze rondleiding komen we nog bij het reinigingscentrum. Gerbrig vertelt dat je hier een soort detoxprogramma kan volgen. Er blijven allerlei restanten van gifstoffen in je lijf achter door drugs, narcotica en/of alcohol. Door die uit te zweten na twintig minuten hardlopen en een sauna, gezond eten en het innemen van mineralen en vitamines, kun je die gifstoffen kwijtraken en een heel helder hoofd krijgen. Dit doe je dan wel een aantal dagen achter elkaar. Gerbrig heeft dit ook zelf tweemaal gedaan en het werkte goed bij haar. Hiermee in verband staat het idee van Scientology, dat psychofarmaca schadelijk zijn voor de mens. Psychiatrie wordt zelfs een pseudowetenschap genoemd. De strijd tegen krankzinnigheid en verslaving is binnen Scientology van groot belang. Hoewel er veel kritiek is op Scientology, kunnen de fotograaf en ik ons niet voorstellen dat deze groep veel kwaad doet hier. Het aantal actieve leden ligt tussen de vier- en vijfhonderd en vandaag zien we weinig bezoekers.

Check scientology-kerk.nl | www.scientologyamsterdam.org/