Dat het onderwerp seks nog steeds tot nerveus gegiechel leidt, blijkt tijdens de lezing van Artis-bioloog Charlotte Vermeulen in de collegezaal van het dierenpark. Maar tijdens deze Artis-Academieavond wordt ook veel en hard gelachen – zelfs geklapt – om de vele dierlijke seksfeiten. Niet raar, want wat we te horen krijgen grenst aan het ongelooflijke.
Hester Aalberts
D
irect na de aftrap over X en Y-chromosomen gaan alle registers open: vissen die spontaan van geslacht veranderen, vlinders die half man half vrouw zijn, mannetjes die zich vermommen als vrouwtjes, biseksuele pinguïntrio’s, een microbe met maar liefst zeven geslachten, hermafrodieten en tweeslachtige slakken. Als wij mensen dit ook allemaal zouden kunnen was de afkorting LHBTI(QAPC) nog veel langer.
Homo- en biseksueel gedrag komt overal voor in de dierenwereld. Er zijn waarnemingen bij meer dan 1.500 soorten vogels en zoogdieren, waaronder olifanten, gorilla’s, pinguins, leeuwen en gieren. Vermeulen: ‘Dit gedrag is niet alleen volledig geaccepteerd, maar vaak ook wenselijk. Zeker als de alfa-man zich alle vrouwtjes toe-eigent is het verstandig je aandacht te verleggen naar het eigen geslacht.’
Listige sneaky fuckers
De sneaky fuckers (ergo: de stiekeme neukers) verdienen speciale aandacht. Bij veel diersoorten vechten de sterkste mannen letterlijk voor de vrouwtjes. Hun zwakkere broeders, die op deze manier geen enkele kans hebben zich voort te planten, gaan daar verschillend mee om. Bepaalde reebokken werken, tijdens het titanengevecht, snel alle vrouwtjes af.
Nog geslepener is de sneaky fuck-oplossing van de zeekat; een enorme inktvis. De sterke mannen van dit soort knokken niet alleen, ze verzamelen tegelijk zoveel mogelijk vrouwtjes onder hun weelderige lijf. De underdog vermomt zich tijdens zo’n gevecht als vrouwtje en laat zich gewillig schaken. Eenmaal onder het lijf van de vechtersbaas bevrucht hij razendsnel alle vrouwtjes.
Raadsel
Omdat homoseksualiteit niet bijdraagt aan het voortbestaan van een soort – hoewel twee mannetjes veel beter in staat zijn om de jongen te beschermen – vragen biologen zich af waarom het dan toch zo wijdverbreid voorkomt. Tonen waarnemingen soms alleen homoseksueel gedrag aan? Of gaat het daadwerkelijk om homoseksuele geaardheid?
Wetenschappers hebben daar nog meer onderzoek voor nodig. Hoewel veel waarnemingen enkel op gedrag lijken te wijzen, zijn er wel degelijk voorbeelden waar geaardheid concreet is vastgesteld. Bij schapen in Montana blijkt ongeveer 8 procent van de rammen oprecht niet geïnteresseerd te zijn in de ooien. En zo zijn in bepaalde Japanse makaakgroepen exclusieve, seksuele relaties tussen vrouwen aangetoond.
Hoewel een concreet antwoord vooralsnog uitblijft, zijn meer en meer biologen het erover eens dat homoseksualiteit geen vergissing is, maar een volkomen natuurlijk verschijnsel.
Op 3 en 4 augustus, tijdens het laatste Pride-weekend, geeft Artis een gratis rondleiding over homoseksualiteit bij dieren. Start om 14.00 uur vanaf de apenrots.