Home Overzicht Sensationeel audiovisueel bewegend kunstwerk met Zesde Cello Suite van Bach

Sensationeel audiovisueel bewegend kunstwerk met Zesde Cello Suite van Bach

0

Het moet straks een onvergetelijke ervaring zijn. In juni is in de Zuiderkerk een op de Zesde Cello Suite van Bach gebaseerde minimal music compositie te beleven. Samen met de lichtkunst van Christopher Bauder hoor en zie je met SECHS een volledig nieuwe weergave van één van ‘s werelds meest invloedrijke componisten.

SECHS is gemaakt door multidisciplinair kunstenaar Boris Acket, componist en cellist Maarten Vos en lichtkunstenaar en media designer Christopher Bauder. Zij gebruiken dertig speakers en dertig laserstralen die ieder een snaar van de cello vertegenwoordigen, zes cello’s met vijf snaren. De lasershow maakt de gespeelde muziek zichtbaar.

De muziek van Bach wordt vaak omschreven als wiskundig, deels door de ingewikkelde structuren, herhalingen en symmetrieën die vooral in zijn latere werken te vinden zijn. Zo ook in zijn bekende cello suites. In SECHS wordt de Zesde Suite door Acket en Vos ontrafeld en opnieuw opgebouwd tot een nieuwe minimal music compositie waarbij het materiaal van Bach duidelijk herkenbaar blijft en waarbij Bach’s innovatie in symmetrie, herhaling en compositie wordt benadrukt en geïnterpreteerd.

Samen met de lichtkunst van Bauder presenteren Acket en Vos een ruimtelijk snaarinstrument waar je in op kan gaan en je een volledig nieuwe weergave van één van ‘s werelds meest invloedrijke componisten kan beleven.

Al lopend door de ruimte beleef je een geheel nieuwe ervaring waarbij licht en geluid voor het eerst samenvloeien tot één instrument. Het geluid van de installatie wordt aangedreven door de innovatieve software van het Amsterdamse bedrijf 4DSOUND. Hiermee wordt het geluid om je heen geanimeerd. De show duurt 30 minuten.

Op 19 en 25 juni zullen Boris Acket en Maarten Vos live optreden in de installatie, waardoor je de geraffineerde opbouw van het kunstwerk, noot voor noot, straal voor straal, kunt ervaren.

Op 20 en 27 juni en 4 juni is er vooraf aan de eerste show een live concert in samenwerking met de Cello Biënnale Amsterdam.

SECHS is van 17 juni tot en met 4 juli tussen 16.00 en 23.00 uur te bezoeken in de Zuiderkerk.

Tickets www.sechs.amsterdam