Home Overzicht Stadsdeel bevestigt: ‘Woon je in een huis met een tuin dan is...

Stadsdeel bevestigt: ‘Woon je in een huis met een tuin dan is een gfe/t-container verplicht’

0
Bestuurder Jan-Bert Vroege overhandigde een gfe/t-container aan een bewoonster in Betondorp

De irritatie over de gfe/t-containers is groot. Woon je in een laagbouwwoning, dan krijg je een grijze rolcontainer groente-, fruit-, etensresten en tuinafval (gfe/t) apart in te zamelen. Het is dan niet verplicht. Heb je echter een tuin, hoe groot of klein die ook is, dan is het verplicht die te aanvaarden.

De gemeente wil de hoeveelheid restafval te verminderen door groente-, fruit-, etensresten en tuinafval (gfe/t) apart in te zamelen. Om deze reden hebben bewoners van laagbouwwoningen een rolcontainer gekregen. Bewoners van laagbouwwoningen zonder tuin konden een reactie sturen om geen rolcontainer te ontvangen. Voor bewoners met een tuin was het echter niet mogelijk om af te zien van de container. Maar nog tijdens de reactietermijn werden de containers al uitgeleverd.

Al doende leert men

Het stadsdeel geeft toe dat het ‘onhandig is dat de rolcontainers zijn geplaatst terwijl de reactietermijn nog openstond. Hierdoor is er een onduidelijke situatie ontstaan en ontvingen bijvoorbeeld ook bewoners zonder tuin die wel gereageerd hadden een container’, aldus het stadsdeel. ‘Er zat uiteindelijk te weinig tijd tussen de brief met de mededeling over de rolcontainers en de feitelijke levering van de rolcontainers. Met de kennis van nu zouden wij dit anders hebben georganiseerd; al doende leert men.’

Hier en daar zie je geweigerde containers op straat staan

Ook mensen met een tuin mochten reageren op het aanbod. Via een website was het mogelijk aan te geven dat je bijvoorbeeld zelf composteert en dus geen rolcontainer nodig hebt. Of oud bent en amper gfe/t-afval in te leveren hebt. Maar die reactie werd genegeerd en stond er opeens een container voorzien van het adres van de bewoner voor je deur. Mensen die toevallig aanwezig waren bij de aflevering hebben de container geweigerd en die werd weer mee teruggenomen. Hier en daar zie je geweigerde containers op straat staan. Wat daarmee gaat gebeuren is onduidelijk. Misschien een mooi punt voor de stadsdeelcommissie om daar eens vragen over te stellen.

Hier en daar zie je geweigerde containers op straat staan

Die niet-geaccepteerde containers hebben een andere functie gekregen. Ze worden door passanten gebruikt om afval in te deponeren. Voordeel daarvan is dat het niet op straat beland. Nadeel is dat de ophaaldienst in de war raakt, omdat er andere dan gfe/t-afval in de bak te vinden is. Dat wordt beloond met een opmerking van de gemeente in de vorm van een opvallend label aan de container. Daarop ook de verwijzing naar meer informatie over afval: www.amsterdam.nl/gfe. Maar daar wordt, heel verwarrend, informatie gegeven over gfe/t-afval met de straatcontainers.

Website met duidelijke informatie gewenst

Het stadsdeel zegt het te waarderen dat bewoners hun onmin hebben teruggekoppeld. ‘We gaan ons best doen de situatie voor de bewoners in Oost te verbeteren. De lessen die in Oost geleerd zijn, worden in de andere stadsdelen toegepast. Zo zullen wij pas containers leveren nadat de reactietermijn is verstreken. Bovendien zullen wij onze communicatie verbeteren door eerder en vaker een brief te sturen en door verschillende middelen te gebruiken. Er komt ook een webpagina waar bewoners meer informatie kunnen vinden over gfe/t.’ Hopelijk is deze pagina goed is te vinden op amsterdam.nl en voorzien is van duidelijke informatie.

Over de verplichting om als bewoner in een laagbouwwoning met een tuin een gfe/t-container te accepteren hebben we geen antwoord ontvangen. Het lijkt dan ook dat de gemeente dit niet kan verplichten. Waarom de niet-gebruikte containers niet worden teruggehaald is dan ook onduidelijk.