Volgens de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) is het aantal zwerfkatten in de stad hoog. De opvang, waarbij de katten worden verzorgd en geresocialiseerd, is het tussenstation tussen de straat en het asiel. Omdat de dierenasiels ook vol zitten, is er sprake van te weinig doorstroom en kan de opvang het nauwelijks aan. 

Al meer dan dertig jaar zet ZAS zich in voor de zwerfkatten in en rondom Amsterdam. In nauwe samenwerking met de gemeente en diverse dierenwelzijnsorganisaties helpt de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten jaarlijks tussen de 800 en 1000 zwerfkatten. Daarnaast daarnaast ondersteuning aan ruim 700 kwetsbare katten.

ZAS pleit voor strenger beleid tegen impulsaankopen van huisdieren en betere voorlichting over het adopteren van dieren uit overvolle asielen. Dit zou niet alleen het aantal dieren in de opvang verminderen, maar ook potentiële adoptanten stimuleren om een dier een tweede kans te geven, in plaats van te kiezen voor een fokker.

Met een team van toegewijde vrijwilligers zet SAZ zich in voor het vangen, verzorgen en socialiseren van zowel verwilderde zwerfkatten als tamme katten die een nieuw thuis nodig hebben. De stichting biedt crisisopvang, socialisatieprogramma’s, chippen, educatie en een voedselbank voor dieren. Daarnaast ondersteunt SAZ eigenaren in nood, zodat katten langer en beter in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

Niet alleen in voor dieren, maar ook voor hun baasjes zet SAZ zich in. Naast het vangen en opvangen van katten, biedt SAZ ondersteuning aan eigenaren die moeite hebben met de zorg voor hun huisdier. Vaak ontstaan problemen door een gebrek aan kennis of bewustzijn, wat kan leiden tot het achterlaten van huisdieren op straat.

Ouderen, mensen met een laag inkomen en mensen met bijvoorbeeld verslavingsproblemen kunnen soms niet de zorg bieden die hun dier nodig heeft. Om dit te voorkomen, biedt SAZ voor deze kwetsbare groepen diensten zoals castratie, sterilisatie, chippen en vaccinaties tegen sterk gereduceerde tarieven. Dat is goed voor het welzijn van de kat en de eigenaar en wordt voorkomen dat dieren op straat belanden.

Je kat kun je gratis laten chippen en registreren bij een dierenarts van SAZ als je in Amsterdam woont. Elke week worden er in Amsterdam zo’n veertig katten van de straat gehaald, waarvan voor zes katten geen eigenaar meer kan worden gevonden. Veel van deze dieren zijn niet gechipt, wat het bijna onmogelijk maakt om de eigenaar op te sporen.

Jaarlijks raken duizenden huisdieren vermist en velen vinden nooit de weg naar huis terug. Door je kat te chippen, voorkom je dat hij voor altijd verdwaalt. Zelfs als je kat nooit buiten komt, is chippen essentieel. Binnenkatten raken bij ontsnapping vaak sneller gedesoriënteerd door angst, waardoor ze moeilijk de weg terugvinden.

SAZ biedt ook voedselondersteuning aan huisdiereigenaren die tijdelijk financieel niet in staat zijn om hun dieren te onderhouden. Via de Voedselbank voor Dieren ontvangen deze eigenaren het nodige voer voor hun huisdieren, zodat ze ondanks moeilijke omstandigheden goed verzorgd blijven. Bovendien helpt dit initiatief voedselverspilling tegen te gaan, aangezien het vaak gaat om producten die anders vernietigd zouden worden.

Check www.saz.amsterdam