Rogier Schravendeel zet zich in voor Stolpersteine in Oost. Inmiddels zijn er al driehonderd van deze messing steentjes geplaatst in de stoep voor de huizen waar slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond. Net als vorig jaar doet hij weer een oproep om te overwegen één of meerdere Stolpersteine in je omgeving voor 4 mei even een oppoetsbeurt te geven.
Schravendeel legt uit dat het erg eenvoudig is om de Stolpersteine een oppoetsbeurt te geven. Strooi wat zout op de steen en daarna wat azijn. Je ziet de oxidatie dan al wegtrekken. Met een oude tandenborstel afpoetsen en je bent al klaar. Dan nog even napoetsen met een zachte doek. Stichting Buurtmuseum Indische Buurt heeft al aangegeven alle Stolpersteine in de Indische Buurt voor haar rekening te nemen.
Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, worden sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing steentjes waarmee de slachtoffers van het nationaalsocialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De Stolpersteine worden in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. Samen vormen ze een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.
Stichting Buurtmuseum Indische Buurt heeft aangegeven de hele Indische Buurt voor haar rekening te nemen. Wil je ook een of meer Stolpersteine oppoetsen, je weet vast wel welke er in de buurt liggen. Kijk ander even op de handige kaart waar ze allemaal te vinden zijn. Het is eenvoudigweg een kwestie van inzoomen tot je eigen straat. Inmiddels liggen er ongeveer 300 Stolpersteine in Amsterdam-Oost.