Home Overzicht Storm

Storm

0

Voor de kerstdagen naar Ierland vliegen is geen sinecure. Voor je het weet zit je met een storm die je reis misschien niet onmogelijk maakt, maar wel een stukje spannender. Ik zou op een woensdag vliegen en las op maandag over Barra, een storm die code rood opleverde voor een groot deel van West-Ierland. Vluchten tussen Amsterdam en Cork werden geannuleerd, Dublin lag iets gunstiger en mocht oranje blijven.

Het zou voor mij dus prima zijn om woensdag te vliegen, met slechts een staartje van de storm. Toch bleef ik angstvallig de nieuwberichten in de gaten houden, scholen in West-Ierland bleven op dinsdag gesloten en zo’n 60.000 woningen kwamen zonder stroom te zitten. Barra had ook flink huisgehouden in Spanje, waar iemand om het leven was gekomen en dorpjes in de regio Navarra compleet waren ondergelopen. In Pamplona kajakten mensen door de straten.

Nu Nederland zich ook heeft aangesloten bij het Britse en Ierse systeem van stormnamen, mogen we een lijstje namen bijdragen. De inzending voor het nieuwe stormenseizoen bestond uit Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke. Best aandoenlijk, een storm die Corrie of Tineke heet. Zouden ze Tineke in Ierland wel kunnen uitspreken? Desalniettemin bedacht men dat het een goede zaak zou zijn om samen te werken op stormengebied. Niet alleen is het verloop van een storm makkelijker te volgen op sociale media, een naam zou daarbij het gevoel van gevaar verhogen en mensen ertoe aanzetten zichzelf beter te beschermen.

Met weliswaar een wiebelige landing op Ierse bodem, ben ik er goed van afgekomen. Dit is niets vergeleken met het geweld van de recente tornado’s in de Verenigde Staten. Zo zie je maar, er is altijd baas boven baas. Ik wens iedereen een heel fijne kersttijd en bovenal een veilige. Zoals ze hier zeggen: stay safe, everyone.