Home Overzicht Straten op Centrumeiland krijgen namen strijders tegen kolonialisme en slavernij

Straten op Centrumeiland krijgen namen strijders tegen kolonialisme en slavernij

0

De straten op het Centrumeiland van IJburg krijgen toch ‘gewone’ namen en niet tijdelijk een nummer. De 27 straten van de nieuwe wijk worden vernoemd naar personen die zich hebben verzet tegen kolonialisme en slavernij in Indonesië, op de voormalige Nederlandse Antillen en in Suriname. Burgemeester Halsema maakte dat bekend tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti) in het Oosterpark.

H

et besluit past binnen het beleid om de diversiteit van de Amsterdamse bevolking meer tot uiting te laten komen in de naamgeving van openbare ruimten. De 27 vastgestelde straatnamen op Centrumeiland zijn verbonden met Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen en Indonesië. Dit zijn de landen waarmee Nederland het langst een koloniale relatie heeft gehad. In Amsterdam woont een grote gemeenschap met ‘wortels’ in deze landen.

‘In onze groeiende stad moeten nieuwe verhalen, nieuwe herinneringen hun centrale plek kunnen vinden’, vertelde Burgemeester Halsema. ‘Ook als ze pijnlijk zijn. Niet als de herinneringen van een AfroCaribische gemeenschap die worstelt met hoop en valse hoop. Maar als het cultuurgoed van alle Amsterdammers. Dat zijn de verschrikkingen die tijdens Keti Koti worden herdacht, maar het zijn ook de verhalen over de helden die het verzet tegen slavernij hebben geleid en de pioniers die aan zelfbewustzijn hebben gewerkt. In Suriname, op de eilanden en in Nederland. Zodat Amsterdamse jongeren nieuwe rolmodellen en iconen leren kennen. Uit heden en verleden.’

De 27 straten in deze wijk worden onder andere vernoemd naar Maria Ulfah, feministe en rechtsgeleerde uit Indonesië, Otto en Hermina Huiswoud, Surinaamse activisten, Frank Martinus Arion, Curaçaose schrijver en pleitbezorger van het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark.

Eerder had de straatnamencommissie bedacht de namen te wijden aan de slag om de Zuiderzee in 1573. Maar stadsdeel Oost had laten weten niet gelukkig te zijn met deze keuze voor een ‘masculien’ thema. Ook zouden de namen moeilijk uit te spreken zijn. Nu krijgen de straten dus namen die te maken hebben met kolonialisme en slavernij.

Centrumeiland is op dit moment in ontwikkeling. Naar verwachting wordt de nieuwe wijk op IJburg in 2026 opgeleverd