Home Overzicht Strijdplan tegen racisme en discriminatie in voetbal gepresenteerd bij Zeeburgia

Strijdplan tegen racisme en discriminatie in voetbal gepresenteerd bij Zeeburgia

0

Bij de voetbalclub Zeeburgia aan de Kruislaan hebben de KNVB en het kabinet zaterdag hun strijdplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal gepresenteerd. ‘Ons voetbal is van iedereen’, is de naam van het manifest waarvoor de regering 14 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor een periode van drie jaar. Wat het strijdplan voor de verenigingen en de spelers zal betekenen zal moeten blijken.

In het bijzijn van jeugdspelers van Zeeburgia, de ministers Bruins en Koolmees vertegenwoordigers van de KNVB werden het proces, de inhoud en de te nemen stappen van het plan toegelicht. Dit alles samen vormt een pakket van ruim twintig maatregelen en interventies die door alle partijen worden uitgerold. In totaal wordt de komende drie jaar ruim 14 miljoen euro in dit plan geïnvesteerd.

De afgelopen twee maanden hebben experts van binnen en buiten het voetbal samen met de rijksoverheid gewerkt aan een concrete en landelijke aanpak voor zowel het amateur- als betaald voetbal. Alle betrokkenen zijn optimistisch over de uitkomsten en denken hiermee een basis te kunnen leggen voor een effectieve aanpak in het gehele voetbal.

Een middel om daders mee te pakken zijn ‘slimme camera’s’. De KNVB en het kabinet pleiten daarvoor, ook in het amateurvoetbal. Daar zou gebruik gemaakt kunnen worden van de camera’s van VoetbalTV, het videoplatform dat de KNVB en Talpa voor het amateurvoetbal hebben opgezet. Wanneer deze camera’s beeld én geluid oppikken zou wangedrag op de velden sneller kunnen worden afgestraft, is de veronderstelling.

Volgens het manifest moeten daders die zich schuldig maken aan racisme en discriminatie stevig worden aangepakt. Dat zal op alle juridisch mogelijke manieren gebeuren met straffen die leiden tot meer bewustwording en een gedragsverandering.