Home Overzicht Studenten klaargestoomd in KIT om gezondheidssystemen in eigen land te verbeteren

Studenten klaargestoomd in KIT om gezondheidssystemen in eigen land te verbeteren

0
Foto Kopisusu.

Studenten van 27 verschillende landen uit de hele wereld, van Bangladesh tot Zimbabwe, van Jemen tot Canada zijn afgestudeerd aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT ) aan de Mauritskade. Vrijdag ontvingen ze hun diploma Masters International Health diploma.

De 69 KIT-studenten zijn gezondheidsprofessionals uit de hele wereld, maar vooral uit lage inkomenslanden. Ze studeren een jaar lang aan het KIT om daarna beter bij te kunnen dragen aan het verbeteren van gezondheidszorg in eigen land en wereldwijd.

Namens de afgestudeerden zei een trotse Alhadi Khogali Elfaki Osman uit Soedan dat deze dag het einde van een jaar en het begin van een nieuw tijdperk markeert. ‘Vandaag ontvingen we niet alleen een diploma, maar gaan ook de morele verplichting aan om de wereld een betere plek te maken. Het is onze plicht om de nieuw verworven kennis en vaardigheden in daden om te zetten en ons in te zetten voor een betere gezondheid voor diegenen die deze niet hebben.’

Dit jaar studiejaar was opnieuw een ongewoon jaar. Het academische jaar begon in september vorig jaar met lessen aan het KIT, zij het met beperkingen en kleinere groepen vanwege Covid-19. De hoop was dat de situatie zou verbeteren, maar het tegenovergestelde gebeurde toen vanaf december 2020 Nederland weer in lockdown ging en alle lessen virtueel gegeven werden tot voorjaar 2021. Maandenlang was het weer stil in het KIT-gebouw, dat normaal gesproken een levendige internationale gemeenschap huisvest met klassen vol studenten van over de hele wereld.

Na hun studie werken KIT-studenten aan verbetering van de gezondheidszorg op alle niveaus. Zij zetten zich in voor lokale en internationale organisaties in het bestrijden van epidemieën zoals Covid-19, ebola, malaria, HIV en Aids, maar ook voor het verbeteren van moeder- en kindzorg. Er is veel aandacht voor preventie en het verbeteren van gezondheidssystemen. Vaak geven ze hun kennis ook weer door binnen lokale organisaties en universiteiten.

Het Koninklijk Instituut leidt al meer dan vijftig jaar tropenartsen, verpleegkundigen en andere gezondheidsprofessionals van over de hele wereld op tot leiders en experts in internationale gezondheidszorg. In samenwerking met de VU Vrije Universiteit Amsterdam organiseert het KIT de twee internationale Master programma’s.

Check www.kit.nl/study

Foto Kopisusu.