Home Overzicht Succesvolle aanpak straatroven op IJburg

Succesvolle aanpak straatroven op IJburg

0

Afgelopen maanden heeft op IJburg in relatief korte tijd een aantal straatroven plaatsgevonden, uitgevoerd door heel jonge daders. Jongeren van 15-20 jaar oud beroofden leeftijdgenoten op klaarlichte dag van hun telefoons, EarPods, of andere bezittingen. Veel mensen op IJburg hebben hierover gehoord en het maakte veel ouders en hun kinderen bezorgd. Kan mijn kind nog wel veilig naar school fietsen? Kunnen mijn kinderen veilig op straat of in het park zijn? Ik ben hiervan geschrokken. Dit soort gebeurtenissen hebben uiteraard veel impact op de slachtoffers en de directe omgeving. Ik heb gemerkt dat het nieuws zich snel verspreidde via de vele what’s app-groepen op IJburg.

Jongeren die jongeren beroven, dat is heel zorgelijk. De politie, het stadsdeel en andere organisaties als het jongerenwerk en de scholen hebben alles op alles gezet om het geweld in te dammen. Er zijn zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. De politie heeft veel extra agenten ingezet op IJburg en hebben uitstekend werk gedaan. Er zijn 22 aanhoudingen gedaan na 19 meldingen/aangiftes van straatroof. Politie en stadsdeel hebben gezamenlijk een drukbezochte informatieavond georganiseerd. We hebben een tekstkar ingezet. (Vermoedelijke) daders hebben thuis een bezoek gekregen van de politie en jongerenwerkers. En daders zullen gestraft worden.  Al deze acties hebben succes gehad want de afgelopen weken is het aantal straatroven sterk afgenomen. Afgelopen week zijn er geen nieuwe registraties van straatroven geweest. Maar we blijven waakzaam, want we willen niet dat er opnieuw berovingen plaatsvinden.

Tegelijk kreeg ik van verschillende IJburgers de vraag wat er aan de hand is in hun buurt. Veel IJburgers ervaren IJburg als een veilige en rustige woonwijk. ‘Ben ik nu zo naïef dat ik iets over het hoofd zie? Is IJburg echt zó onveilig geworden’. Ik merkte zelf ook dat IJburg of delen ervan afgeschilderd werden als een ‘Wild-West’ of een lokale politicus sprak zelfs van een ‘no-go-area’. Ik neem afstand van dit soort krachttermen. Om het in perspectief te plaatsen, IJburg is en blijft een van de veiligste wijken van Amsterdam. Al jaren behoren cijfers van criminaliteit en overlast tot de laagste van de stad. Helaas, ook in een overwegend veilige wijk gebeuren soms zeer nare dingen. En dat is exact de reden dat we hard optreden tegen onveiligheid.

IJburg is de wijk met de meeste ‘Whats-appgroepen’ rondom veiligheid van onze stad. Juist daardoor verspreidt het slechte nieuws zich snel. Door deze goede en fijnmazige communicatie horen de politie en wij als stadsdeel snel wat er speelt. Maar bewoners horen ook ‘alles’. Sommige bewoners voelen zich daar veiliger door, anderen juist onveiliger. Ik ben heel blij met de grote betrokkenheid van de bewoners op IJburg. Mede daardoor hebben we snel een aantal daders kunnen oppakken en hebben we mensen kunnen waarschuwen. Aan de andere kant is het ook aan de app-groepen om de balans te bewaren in hun berichtgeving.

Vandaag start de gemeente Amsterdam met een campagne op social media om jongeren bewust te maken van straatroof. Telefoons en EarPods zijn zo gejat, dus de gemeente geeft jongeren tips hoe ze zich hier tegen kunnen beschermen.