Donderdag 31 maart, ’s avonds om 8 uur, was er in Jungle Amsterdam aflevering 37 van de talkshow ‘Dwars door Oost in de Jungle’. De gasten schotelden een prachtig programma voor. Maar helaas, voornamelijk aan elkaar.
Het was die uitzonderlijke dag, dat het zowaar winters aan deed, met (natte) sneeuw en kou. Terwijl de lente zich al weken lang had aangediend. Dus ja, dan wordt het bij twijfel wel heel lastig om de deur uit te gaan. De iets meer dan twintig aanwezigen waren gasten, medewerkers en enkele verstokte fans.
Voorlopig laatste
De magere publieke belangstelling was weliswaar extreem dit keer, maar ook een hardnekkige tendens. De bezoekersaantallen van het eerste seizoen, zo’n 50 a 60 mensen, werden nooit meer gehaald. Niet alleen corona was daarvan de oorzaak, al wilden wij organisatoren dat het liefst veronderstellen.
Hoe dan ook, de talkshow gaat in deze vorm niet verder door. Enkele talkshow medewerkers denken na over een talkshow nieuwe stijl. Iedereen die hierover mee wil denken kan mailen naar [email protected]. Zeker is dat er tot aan de zomer geen nieuwe aflevering zal volgen.
Daarmee is aflevering 37 een unieke geworden. Een dieptepunt wat publieke belangstelling betreft, een hoogtepunt wat betreft diversiteit van onderwerpen, informatief gehalte, sfeer en communicatie onderling na afloop.
Aan die laatste talkshow, maar daarmee ook aan alle voorgaande, wil ik bij deze een kleine herinnering achterlaten door de gasten met hun onderwerp hier te noemen. Op oost-online is er van videomaker Lyk Burggraaff een samenvattend beeldverslag te zien en te horen.
Gasten
Bestuurslid Dirk Jan Methorst van voetbalvereniging SC Overamstel was de eerste gast. Zijn meest opmerkelijke statement was dat het mogelijk was ‘verschuifbare’ zonnepanelen aan te brengen op voetbalvelden. Een penningmeester die het tot zijn taak rekent over duurzaamheid na te denken binnen een sportvereniging!
Als jongen een hekel hebben aan zwemmen, maar er dan als volwassene verslaafd aan raken en er zelfs een boek over te schrijven! Jim Jansen schreef Zwemmersgeluk. Daarin schrijft hij over zijn eigen zwemmersgeluk, maar interviewt hij ook Nederlanders over het geluk dat zwemmen brengt. En bij de talkshow vertelde hij daar dan weer buitengewoon smakelijk over!
Jaap Boots trakteerde de aanwezigen op een gedicht, twee liedjes en anekdotes die én erg persoonlijk waren, én veel herkenning opriepen bij zijn generatiegenoten. In de bundel Bambalam worden de 30 rockgedichten van tekeningen voorzien door Erik Kriek.
Waarschijnlijk waren ‘tachtigers’ Anne-Ruth Wertheim en Rudi Künzel onze oudste gasten van de hele reeks talkshows. Hun verhaal was indrukwekkend, al was zeker bij hen de tijd van 15 a 20 minuten te krap bemeten. Over identiteit, jodendom en racisme gaat het in hun gezamenlijke werk Drie Joodse Herkomsten en ging het in de talkshow. Het toneelstuk Ghetto van Heijermans, in 1905 gespeeld in Odessa, vormt de draaischijf van het boek.
De laatste gast van de avond was Guido Koster. Hij vertelde, met terechte trots, van het succes van de Fixbrigade. Het initiatief van Jungle Amsterdam om huishoudens te ondersteunen bij ‘energieklussen’ wordt zeer gewaardeerd door stadsdeel en gemeente, ook met subsidies. Krijgt navolging in andere delen van de stad. En heeft de afgelopen tijd landelijke bekendheid gekregen via tv en kranten.
Dank
De vele verschillende gasten en hun onderwerpen stonden centraal in de 37 afleveringen van de talkshow. Maar zonder de volgende medewerkers was het nooit gelukt ze bij elkaar te brengen en aan het woord te laten: Irene Kuiper, Stan Polman, Hella de Groot, Jan Molenaar, Peter de Rijk, Bert van Galen, Martien van Oorsouw, John Prop, Lyk Burggraaff, Ineke Vervoort, Marianne Kuyper, Lennie Haarsma, Anita Boelsums, Arie van Tol en het team van Jungle Amsterdam.