Home Overzicht Dansende straatnamen tussen hoge gebouwen in Sluisbuurt

Dansende straatnamen tussen hoge gebouwen in Sluisbuurt

0

Alle straten, pleinen, kades en bruggen in het zuidelijke deel van de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland krijgen namen van personen uit de danswereld. Het gaat om dansers, danseressen en choreografen die in het verleden belangrijk waren voor het Nederlandse ballet.

Het is een schril contrast tussen de torenhoge woongebouwen en de charme en schoonheid van ballet. De namen van dansers en hun verleden gaan opboksen tegen het wonen op hoog niveau. Als de hoofdstraat van de Sluisbuurt straks de Rudi van Dantzigstraat heet, zal blijken hoe groot de contrasten zijn. Rudi van Danzig, de choreograaf, danser en schrijver die van grote invloed was op de Nederlandse dans. Hoe groot zal die zijn in de Sluisbuurt, of zullen we het meteen maar de Dansbuurt noemen?

't is maar een idee
In de naastgelegen Sportheldenbuurt is veel aandacht besteed aan sport en bewegen en de daarbij behorende accommodaties. Is er in de Sluisbuurt plaats voor een danshuis?

Een andere grote naam in de Nederlandse danswereld is Sonia Gaskell. Zij was balletdanseres, pedagoog, choreografe en de oprichtster van het Nationaal Ballet. Haar naam zal op straatnaambordjes staan. Net als die van Rudolf Nurejev, een Russisch-Oostenrijks danser en choreograaf. Isadora Duncan wordt beschouwd als een van de grondleggers van de modern dans. Straks zullen mensen hun post aan de Isadora Duncanklade richten.

In de Sluisbuurt komen er nog veel meer namen uit de danswereld. Zo komen er bijvoorbeeld het Pia Bauschplein, George Balanchinestraat, de Kurt Joossbrug, de Ninette de Valoiskade en de Anna Pavlovastraat. De eerste bewoners en ondernemers gaan zich vanaf 2024 in de nieuwe buurt vestigen. De ontwikkeling gaat in fasen en de wijk moet binnen tien tot vijftien jaar klaar zijn.