Het Oostelijk Havengebied speelt een belangrijke rol in de toekomst van het Nationaal Slavernijmuseum. In 2030 opent het museum op de Kop van het Java-eiland. De buitentoonstelling Golfbreker vertelt nu al de bijzondere en rijke geschiedenis van het Oostelijk Havengebied en legt de verbinding met de koloniale handel en slavernij. Van Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) naar Nationaal Slavernijmuseum (NSM). Tot 4 augustus kun je de tentoonstelling dagelijks bezoeken.
In het Nationaal Slavernijmuseum dat in 2030 staan educatie, erkenning en verbinding centraal staan. Het museum vertelt verhalen over de koloniale handel, het menselijk leed, de doorwerking, de kracht, en de rijke cultuur en kennis van de tot slaafgemaakte mensen.
Van mei tot oktober vindt er een aantal tijdelijke tentoonstellingen plaats die samen de aanloop vormen voor het slavernijmuseum. Zo duik je in je eigen familiegeschiedenis bij familiesporen en kun je een kijkje nemen bij de reizende postertentoonstelling Verzet tegen Slavernij en bij ‘Het recht op vrijheid’ in het Allard Pierson Museum
Een buurt met een rijke geschiedenis
Het Oostelijk Havengebied en het Java-eiland kennen een rijke geschiedenis. Al in de 17e eeuw meerden hier schepen aan met specerijen en goederen, vaak verbouwd door tot slaaf gemaakte mensen. De Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) vestigde zich hier in 1870, de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) in 1856.
De SMN en KNSM vervoerden goederen en mensen tussen Nederland en Nederlands-Indië. In de 19e eeuw is het Java-schiereiland aangelegd om de grote stoomschepen aan te laten meren. Ook contractarbeid maakt deel uit van deze geschiedenis. Via het Java-eiland reisden Indonesische contractarbeiders na de afschaffing van de slavernij naar Suriname en het Caribisch deel van Nederlands Koninkrijk.
De tentoonstelling laat zien hoe het Oostelijk Havengebied veranderde van een plek van handel en menselijk leed in een woonbuurt vol herinnering en verbinding. Bezoekers ontdekken verhalen uit het verleden, volgen digitale rondleidingen en horen buurtbewoners vertellen tijdens lezingen. Dit wordt de derde pop-up tentoonstelling van het museum.
Tot en met 4 augustus kun je de tentoonstelling bekijken.
Check Golfbreker.Amsterdam