The Cottage is een sfeervol café-restaurant op de hoek van de Linnaeusstraat en de Pretoriusstraat waar Britse comfortgerechten de boventoon voeren. Van een uitgebreid ontbijt tot een klassiek diner en de befaamde Sunday Roast op zondag, hier draait alles om huiselijke gezelligheid en smaakvolle gerechten.

Arie Martijn Schenk

The Cottage is een echt familiebedrijf, gerund door broer en zus Gillis en Colette, samen met hun wederhelften Betke en Maarten. De liefde voor de Britse keuken bracht ze samen en dat proeven de gasten. Colette, voormalig chef bij Buffet van Odette, zorgt samen met Betke voor de culinaire leiding. Gillis neemt de voorkant van de zaak voor zijn rekening en selecteert de beste bieren en wijnen, terwijl Maarten, ooit begonnen zonder horeca-ervaring, inmiddels ook een zeer goede gastheer is. Hij doet daarnaast veel nuttig werk achter de schermen.

Op het menu staan klassieke Britse gerechten, met zorg bereid en zonder overbodige poespas. Denk aan een perfect gebakken omelet, huisgemaakte sausage rolls – de bitterbal van The Cottage – en een heerlijke Scotch Egg. ‘De Welsh Rarebit, een smaakvolle sandwich met cheddar en onion chutney, is een absolute aanrader’, vertelt Gillis enthousiast. ‘We zijn ook trots op onze mosselen met whisky en gerookte forel. Ook onze gegrilde steak met blue Stilton en rozemarijnaardappelen is een uitstekende keuze.’

Regelmatig reizen de eigenaren naar Engeland, Londen en de Schotse Hooglanden op zoek naar nieuwe ideeën. Zo zijn de hartige scones een recente vondst en een verrassende toevoeging aan het menu. Naast het restaurant runt de familie een Shop & Deli op Linnaeusstraat 76. Hier kun je onder andere terecht voor huisgemaakte jams en chutneys, versgebakken scones en heerlijke pies om thuis op te warmen.

The Cottage voelt als een huiskamer voor de buurt. Veel mensen uit de buurt, horecamedewerkers en Britse expats weten hun weg naar dit warme café te vinden. De Sunday Roast is een begrip: elke zondag vanaf 11.00 uur staat een wisselende selectie van beef, lam of varkensvlees op het menu, naast een vegetarische variant. Reserveren is een must, want de tafels zijn weken van tevoren volgeboekt.

Met een groot terras en een knusse inrichting is The Cottage een plek voor elk seizoen. In de winter zorgen de hartige pies en warme scones voor comfort, terwijl het terras in de zomer een perfecte plek is om met een cider of een speciaalbiertje uit de UK te genieten van de zon.

De verbouwing van de Linnaeusstraat laat nog op zich wachten tot 2026, maar The Cottage is er klaar voor. Ondertussen blijft de deli een mooie aanvulling, met populaire broodjes die zorgen voor een betere werkverdeling tussen de shop en het restaurant.

Service staat bij The Cottage op nummer één. De eigenaren en het team werken keihard om elke gast zich welkom te laten voelen. ‘Even rustig een krantje lezen met een kop thee of een goed gesprek aan de bar? Hier kan het allemaal’ vertelt Gillis. ‘Alleen op dinsdag is The Cottage gesloten, de shop & deli sluit op maandag.’

The Cottage, Linnauesstraat 88