Home Overzicht Theatrale installatie laat Amsterdams slavernijverleden en Marroncultuur zien en beleven

Theatrale installatie laat Amsterdams slavernijverleden en Marroncultuur zien en beleven

0

Swart Gat/ Gouden Eeuw (Dunguu olo – katibo-ten) is een theatrale installatie over het Amsterdams slavernijverleden en de Marroncultuur uit Suriname. Daarmee willen Tolin Erwin Alexander, Berith Danse en vormgever Bartel Meyburg de aandacht vestigen op een onderbelicht onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis, die van de Marrons. Van 17 juni tot en met 1 juli – Keti Koti maand – is de theatrale installatie te beleven in het Plein Theater.

De marrons stammen af van West-Afrikanen die zich in Suriname wisten te bevrijden van slavenhandelaren. Ze vluchtten naar de Amazone en vestigden zich in harmonie met de omgeving. De theatrale installatie toont wijsheden vanuit Marrons perspectief als hun visie op vrijheid, geneeskrachtige planten en omgaan met de dood, in relatie tot de actualiteit van vandaag.

Voor Berith Danse is Swart Gat/ Gouden Eeuw het zevende project in de afgelopen achttien jaar over het Nederlands Slavernijverleden: ‘Nu het Rijksmuseum – eindelijk – een grote overzichtstentoonstelling over het Nederlands Slavernijverleden opent, willen wij met Swart Gat/ Gouden Eeuw het licht schijnen op een meer specifiek onderdeel van de geschiedenis in Suriname, namelijk die van de vrijheidsstrijders Marrons. Via de kunst van performance, theater en verbeelding openen we inzichten in de subtiele werking van uitsluiting door het mainstream denken en de diepgewortelde apartheid die hieruit voorkomt.’

In de installatie ben je alleen en loop je je eigen pad. In het labyrint neemt theater- en filmmaker Tolin Erwin Alexander je mee naar zijn geboortegrond in de Amazone van Suriname.

De installatie werd in de zomer van 2020 opgezet en geopend in het Plein Theater te midden van de wereldwijde coronabeperkingen en de Black Lives Matter demonstraties. In juni 2020 zou Tolin Erwin Alexander (Stones Have Laws – IDFA 2018) als Artist In Resident te gast zijn in Plein Theater. Door de lockdown kon hij niet reizen, maar dat weerhield Berith Danse en Tolin Erwin Alexander er niet van om de installatie via e-mail, zoom en whatsapp te maken. In 2021 is de installatie onder dezelfde omstandigheden verder afgemaakt.

Check voor tickets op www.plein-theater.nl