IJshockey | De Tigers hadden dit weekend twee afspraken in Noord-Brabant. Vrijdag speelden ze in Tilburg tegen de Trappers. De avond daarop troffen ze de Red Eagles in Den Bosch.  Amsterdam zag beide ploegen voor het eerst dit seizoen.

Lewis Daniels | Foto’s Yolanda Simarro

Vorig jaar was de Tigeraanhang gefocust op de Eindhoven Kemphanen, die drie jaar geleden door de uitbraak van de coronacrisis en het stilleggen van de competitie tijdens de playoffs ontsnapten aan een tweede nederlaag tegen de Tigers. Amsterdam liep daardoor het kampioenschap mis. Het volgende seizoen werden vrijwel alle wedstrijden geschrapt. In 2022 schakelden de Tigers de Kemphanen alsnog uit en leek de weg naar het kampioenschap vrij tot op de valreep de Trappers er met de beker vandoor gingen.

Deze avond zijn de belangen in het Tilburgse IJssportcentrum minder groot. Zowel de Tigers als de Trappers hebben zich verzekerd van deelname aan de play-offs en staan pas in maart mogelijk tegenover elkaar in de finalewedstrijd.

Op het wedstrijdformulier zijn – behalve een minor penalty voor Amsterdam wegens hooking – geen aantekeningen over de eerste periode. Ad de Waal van de Tilburg trappers en oud-speler én Tiger Henk Hille geven commentaar bij de stream. Terecht merken  ze op hoe anders de cijfers zouden zijn als wordt bijgehouden hoe vaak de goalies van beide teams doelschoten met goede reddingen tegenhouden. Tot de eerste rust blijven de goals leeg.

De Tigers scoren shorthanded het eerste punt van de avond tijdens hun tweede tijdstraf. De 0-2 valt als beide teams met complete bezetting spelen. Halverwege de tweede periode is het na een gewonnen face-off ook raak voor Tilburg dat amper twee minuten later met een slimme manoeuvre nogmaals toeslaat, 2-2.

In de derde periode lukt het de Tigers ondanks een dubbele powerplay van bijna twee minuten niet vooruit te lopen op de Trappers. Het team heeft moeite het thuisvak uit te komen. Ruim vijf minuten voor het eindsignaal van de snel gespeelde en spannende wedstrijd volgt dan toch het beslissende schot voor Amsterdam. Met 2-3 als eindstand hebben de Tigers een belangrijke overwinning in de aanloop naar de play-offs. Ook zijn ze dit seizoen het eerste team in de competitie met een +100 doelsaldo.

De wedstrijd in Den Bosch de avond daarop weegt minder zwaar. Op de achtste plaats in de competitie vormen de Red Eagles weinig gevaar voor de Tigers.  Vanaf de vijftiende minuut neemt Amsterdam een voorsprong in een kalme wedstrijd met weinig tijdstraffen, 0-1. Daar blijft het bij tot de rust.

In de 35e minuut schrijven de Tigers tijdens een powerplay een tweede punt bij. Een krappe twee minuten later is het weer prijs, 0-3. De Eagles komen niet aan bod.

Na de tweede pauze zwaait Amsterdam nog steeds met de scepter. Het vierde doelpunt valt in de 48e minuut. Den Bosch kan alleen worden gered door het eindsignaal en incasseert in de slotfase nog een tegengoal, 0-5. Terwijl de thuisploeg vooral streed om de schade te beperken, verstevigden de Tigers hun koppositie. Zaterdag 4 februari zien de ploegen elkaar opnieuw in de Jaap Edenhal.