Home Overzicht Tigers op het laatst bevrijd uit zenuwslopende strijd

Tigers op het laatst bevrijd uit zenuwslopende strijd

0

IJshockey | Storm Eunice is voorbij en de paden naar de Jaap Edenhal zijn weer vrij. Over het ijs op de Radioweg waaide nog een stevige wind waarin de Amsterdam Tigers een vurige pot speelden tegen GIJS Groningen.

Na een door de coronamaatregelen gedwongen ingelaste pauze was het zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd van de Tigers sinds eind november vorig jaar. In hun huiskamer veranderde tussentijds één en ander. Het plafond werd afgelopen maanden nog groener van de algaanslag, maar het scorebord is fonkelnieuw. Belangrijker: de sfeer in de redelijk goed gevulde Jaap Edenhal is als vanouds.

Misschien is het na ruim twee maanden afwezigheid even wennen voor de Tigers om weer thuis te zijn. Daarnaast zijn ze door ziekte en het vertrek van defence James Mercer naar Canada nog altijd niet compleet. Het team komt wat stroef uit de startblokken en pakt net als in Eindhoven vorige week de nodige  – soms onnodige – tijdstraffen. In chronologische volgorde nemen Jasper Jaspers, Stef Overweg, Luca van der Genugten, Kalle Pirinen en Mick Vastenhouw plaats op de strafbank, waardoor het team zo’n tien minuten met één man en ook even met twee man minder speelt. Dit staat de spelontwikkeling van het team in de weg, al blijft blijvende schade uit. Beide ploegen schaatsen zonder punten naar de eerste rust.

Ongetwijfeld nemen de Tigers tijdens de onderbreking de stand van zaken goed door met coach Ondrej Kratky. In de tweede periode schuiven ze slechts twee keer aan op de strafbank. Na eerdere, pittige confrontaties raakt vlak na het ingaan van de 37e minuut een forward van GIJS zo op z’n puck getrapt dat hij het veld moet verlaten. Groningen staat dan al op 0-2 achterstand door invasies van John Versteeg, Michael Mackie-Kwist en Alexander Karol. Mackie-Kwist geeft beide keren aan, Versteeg en Karol scoren beurtelings en wisselen elkaar ook af in het geven van de voorzet. Ondanks het verlies van een forward is GIJS in diezelfde 37e minuut terug in de race met de 2-1.

Alles wijst erop dat het sterker spelende Amsterdam in de derde periode zijn voorsprong gaat vergroten. Genoeg doelschoten in het Groningse thuisvak, het enige wat mist is dat ze raak zijn. De nummer drie in de competitie vecht hard terug, komt met een paar gevaarlijke tegenoffensieven en weet vlak na het ingaan van de laatste twee minuten de stand gelijk te maken. Voor Amsterdam liggen de scripts van de nieuwe hitserie ‘Gemiste Kansen’ inmiddels klaar. In de overtime van vijf minuten ontspringt Groningen de dans door het niet toekennen van een penaltyshot aan de Tigers nadat Alexander Karol weet uit te breken en de tegenstander hem laat struikelen.

Omdat andere goals uitblijven, komen die penaltyshots alsnog. Loting bepaalt dat de Tigers beginnen. Billy Grapperhaus’ schot zet Amsterdam op voorsprong, GIJS slaagt er niet in de puck voorbij de Zweeds-Amerikaanse goalie Robin Arndt te spelen. Ondanks een mooie schijnbeweging van Alexander Karol halen de Tigers niet meer punten binnen. Groningen komt helemaal niet aan bod, waardoor de thuisploeg na een zenuwslopende, voor het publiek zeer vermakelijke wedstrijd met 3-2 aan het langste eind trekt.