| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol |
Met een beetje fantasie kun je van iedere dag een feestdag maken. Gerard Reve trakteerde naar eigen zeggen zichzelf op gezette tijden op een borrel omdat hij een goede soldaat was geweest. Dat dit in strijd is met de feiten vormde voor de zelfbenoemde volksschrijver geen enkele belemmering. Ik meen dat het de Maartse Haas was in Alice in wonderland die dagelijks zijn niet-verjaardag vierde.
De jubeldagen komen tegenwoordig in steeds groteren getale af op de argeloze burger. De commercie schreeuwt ons toe om vooral niet te vergeten sigaren en stropdassen te kopen op Vaderdag, bonbons en bloemen op moederdag, de honden en katten te verwennen op dierendag, en om naar een pretpark te gaan op kinderdag. De gekte met ‘Black Friday’! Ik heb voor de radio ooit een reportage gemaakt van ‘Secretaresse-dag’ in de Kleine Komedie. Tot mijn verbazing onder leiding van Tom Egbers. Het kan niet op. Daarnaast is er natuurlijk het Sinterklaasfeest, Kerstmis, Pasen, Pinksteren en Oud en Nieuw.
Op jonge leeftijd kwam ik tot het inzicht dat er schaduwkanten zijn aan al dat feesten. Dit heeft me doen besluiten jaarlijks de stad te ontvluchten op Koninginnedag en om niet naar muziek te luisteren op de populaire radiozenders in carnavalstijd. Wat mij betreft wint het Nederlands voetbalelftal of Ajax voorlopig geen grote prijzen meer wanneer dit betekent dat boeren en buitenlui Amsterdam op stelten komen zetten.
Op mijn verjaardag heb ik me, af en toe, in ‘kroonjaren’, onder protest, laten huldigen. Ik blijf op mijn geboortedag in bed, meestal met een stevige kater van de dag tevoren.
Sinds een aantal jaren lanceren de bloemisten en prentbriefkaartverkopers een offensief op 14 februari: Valentijnsdag. De oorsprong van deze dag waarop je een liefdesgroet móét brengen (als je het televisie reclamebombardement gelooft) gaat terug tot 14 februari van het jaar 270 onzes Heeren. Op die datum werd de later heilig verklaarde Valentinus omgebracht omdat hij het Christelijke geloof trouw bleef toen hij werd onthoofd. Hij nam afscheid van zijn geliefden in een brief met de ondertekening: ‘Van je Valentijn’.
Dat het anders kan bleek in 1929 in Chicago. Al Capone nam op de bewuste winterdag afscheid van zijn concurrenten met het Saint Valentine’s Massacre. Hij deed de groeten aan Bugs Moran met een concert van machinegeweren. Het doet me eraan denken dat het hele Valentijnsgedoe past binnen de Veramerikanisering van onze samenleving. Sint-Nicolaas wordt naar Spanje verdreven door Santa Claus en binnenkort zal de Paashaas ook wel Easter Bunny worden genoemd of voor mijn part Bugs Bunny. Ik vrees dat we binnen afzienbare tijd tussen de McDonald’s hamburgers door de gewassen zullen moeten bedanken door massaal kalkoen te eten op Thanksgiving.
Vuurwerk en rotjes op de vierde juli met dansende cheerleaders in de straten? Nee, voor mij hoeft het niet. Mijn geliefde krijgt van mij vandaag geen Valentijnskaart of rozen. Dit betekent verder niets. Als zij dat dan maar begrijpt. We hebben ruzie gekregen om minder.