Boos, maar met enige weemoed staat een man met z’n VanMoof voor het pand aan de Mauritskade. Vanuit het wat verborgen gebouw bij het Oosterpark werden de bijna 200.000 gewilde elektrische fietsen de markt op gebracht. Nu is het einde verhaal. De broers Taco en Ties Carlier maakten het faillissement van hun bedrijf bekend.

Als je zo’n mooie fiets hebt besteld en je hebt een aanbetaling gedaan, dan is de kans groot dat je je geld kwijt bent. Maar wat gebeurt er als je fiets voor reparatie naar VanMoof is gebracht en je hebt ‘m nog niet terug? Wat gebeurt er sowieso als de kostbare fiets gerepareerd moet worden. De e-bikes van VanMoof bestaan allemaal uit speciaal ontwikkelde onderdelen. Dat alles hangt af hoe een eventuele doorstart van VanMoof verloopt.

Het ging al een tijdje slecht met VanMoof. In 2019 leed het bedrijf een verlies van bijna 80 miljoen euro. Veel van de verkochte fietsen hadden mankementen. Daardoor was het bedrijf veel geld kwijt aan reparaties voor fietsen waar garantie op zat. Technische problemen met de fietsen zijn er met grote regelmaat en worden pas na maanden wachten opgelost.

Sinds het uitstel van betaling moeten mensen betalen voor reparaties en onderhoud bij Kwikfit, ook al hebben ze nog garantie of een onderhoudscontract bij VanMoof. De eigen reparatiebedrijven zijn dicht.

VanMoof is in 2009 opgericht door de Nederlandse broers Taco en Ties Carlier, die een eigenzinnige, stoere stadsfiets ontwierpen. Ze opereerden vanaf het begin vanuit een pand aan de Mauritskade bij het Oosterpark. De laatste jaren legden ze zich uitsluitend toe op het ontwerpen en produceren van e-bikes, die wereldwijd werden verkocht. VanMoof groeide razendsnel, naar zich nu laat aanzien te snel.