Home Uit In Oost Veel belangstelling voor lezing Kandinsky op zondagmorgen

Veel belangstelling voor lezing Kandinsky op zondagmorgen

0

De Vrije Academie organiseert op zondagochtend drie lezingen over Kandinsky in het H’ART Museum. Het auditorium van het museum zit vol voor de eerste lezing deze zondag. Kunsthistoricus Peter Wagenaar opent, verrast door de hoge opkomst, de bijeenkomst over de Russische kunstenaar. Het blijkt een interessant uur vol met informatie.

‘Kleur, abstractie en expressionisme. Hier staat Kandinsky om bekend’, vertelt de enthousiaste docent tijdens de inleiding. ‘Kandinsky zag kleur als een middel om de ziel direct te beïnvloeden en dat zie je ook duidelijk terug in deze tentoonstelling.’ Tijdens de lezing komt Kandinsky’s leven en werk uitgebreid aan bod, aan de hand van de schilderijen die ook op de tentoonstelling hangen. 

Tijdens de lezing vertelt Wagenaar over Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen. ‘Door de lezing zie ik veel meer in de schilderijen en is het samen met de tentoonstelling echt een meerwaarde’, zegt Tineke Steur na het informatieve uur in het auditorium. ‘Dat doe ik vaker zoals laatst ook bij Frans Hals.’ Michal Mana uit Oost heeft ook de lezing bijgewoond. ‘De docent was heel goed en door zijn manier van vertellen ben ik helemaal enthousiast over de tentoonstelling geworden.’

Speciaal voor deze tentoonstelling reisden meer dan zestig kunstwerken uit de Parijse collectie van het Centre Pompidou naar Amsterdam. Het is een bijzondere overzichtstentoonstelling van Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen. Het is een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte.

De lezing Kandinsky: abstractie en expressionisme kun je nog bijwonen op zondag 21 september en 2 november om 11.00 uur in het Hart Museum aan de Amstel. Meer informatie bij www.vrijeacademie.nl
De expositie Kandinskyis te zien tot en met zondag 10 november