Home Overzicht Verhalen uit de Plantage | (Hoed u voor) bruine narigheid

Verhalen uit de Plantage | (Hoed u voor) bruine narigheid

0
| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol

Macht. Machtsgreep. Het is me een raadsel wat iemand bezielt die wil heersen, die macht wil uitoefenen. Anderen de wet voorschrijven, die wil verbieden. Medemensen opsluiten of erger. Is hier sprake van seksueel getint genot. Dictators zijn vaak klein en impotent. Dat zal het zijn! Compensatie!

Niet voor het eerst in de geschiedenis: slecht nieuws uit het Oosten. In Duitsland heeft de veiligheidsdienst een ultra-rechts complot opgerold. Een omvangrijke groep samenzweerders smeedde plannen om de regering omver te werpen en om de democratie af te schaffen. Eerst Trump in de U.S.A. De rotzooi met Poetin. Nu dit. Hoe zou de zaak ervoor staan in de rest van Europa? Polen, Hongarije? Frankrijk, Italië, België? Nederland? Voor zover ik me kan herinneren is het voor het eerst sinds lange tijd dat de verdachten in de rechtse hoek zitten. Het gezag is doorgaans beducht voor linkse opstandigheid. De kraakbeweging! En dit soort zaken gebeurt de laatste tijd steeds aan het eind of aan het begin van het jaar. Als je toch al in een winterdip zit.

Wat ik me levendig herinner is de paniek in 1968. De autoriteiten vreesden een revolte, in gang gezet door de linkse internationale studentenbeweging. Parijs! Het leger werd paraat gehouden. Alom paniek.

Het is eind augustus 1968. De zomer in Amsterdam is onrustig geweest. Ik, ‘hardwerkend’ student, loop na het café ’s nachts over het verlaten Rokin naar huis met een plastic tasje. Een politie-auto stopt met gierende remmen. Twee dienders stappen uit. Wat zit er in die tas? bast één van hen. Dat gaat je niets aan, antwoord ik rustig. Mij werd vervolgens op onvriendelijke toon te verstaan gegeven dat ik ze in de tas zou laten kijken όf ik zou geboeid worden afgevoerd naar het bureau waar het tasje alsnog zou worden geïnspecteerd. Omdat mijn principes me al twee keer een nacht in de cel hadden opgeleverd was ik er snel klaar mee. Ik had wel iets beters te doen. De inhoud van het tasje: een krant, een boek en een half gesneden witbrood. De agenten waren zichtbaar teleurgesteld.