Het plein tussen het Amstelkwartier en Amsteldorp rond het voormalige Café De Omval, wordt getransformeerd tot een nieuw stadshart. Op dit stukje rauwe stad komt op de plek van het oude café een nieuw gebouw en ook het plein wordt aangepakt. Een verhalenavond over de herontwikkeling van het braakliggende plein van ‘De Omval Vertelt’ brengt de bewoners samen uit de omgeving op 16 januari samen.

Elco van der Wilt van de Omval Vertelt vindt dat zo’n ontwikkeling niet kan zonder de input en energie van de buurtbewoners rondom het plein: ‘Het is een buurtproject dat gericht is op het creëren van een nieuw stadshart in Oost, in nauwe samenwerking met buurtbewoners. Het project steunt op verhalen, verhalen over bewoners, buurten en dit prachtige stukje Oost. Deze verhalen dienen als de basis om nieuwe plannen te smeden, energie te mobiliseren en deze plannen te realiseren, samen met de hele gemeenschap. Een levendig stadshart ontstaat alleen wanneer het de harten van haar inwoners weerspiegelt.’

De Verhalenavond belooft volgens Elco niet alleen inspirerende verhalen, maar ook een gezellige avond met muziek en lekkere hapjes, die buurtbewoners ook in 2024 samenbrengt. Het programma omvat verhalen en portretten van bewoners uit de buurten Amsteldorp, Bajeskwartier, De Omval en het Amstelkwartier. De avond wordt gepresenteerd door Yahmani Blackman, theatermaker, verteller en docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Op 16 januari is er een spannend verhaal van Joost Delissen over een ontmoeting bij de Omval die leidt tot een avontuur in de Franse Alpen. Fotograaf Emilie van de Raa neemt ons mee op een visuele reis door de lens van haar analoge camera en legt de transformatie van de Omval vast in een sneak peak van haar expositie ‘Verwisseling’. Emilie portretteert op prachtige wijze de delicate dans tussen de bestaande architectuur en de opkomst van hoogbouw langs de oevers van de Amstel. Elke foto vertelt een meeslepend verhaal en biedt een genuanceerde reflectie op het veranderende landschap van de stad.

De Omval Vertelt, verhalenavond en nieuwjaarsbuurtborrel op 16 januari om 19.00 in Levenslang aan H.J.E. Wenckebachweg 48.