Home Overzicht Verzetsmuseum nu zelfstandig te bezoeken voor mensen met een handicap

Verzetsmuseum nu zelfstandig te bezoeken voor mensen met een handicap

0

Het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf de heropening het enige museum in Nederland dat blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met een functiebeperking en laaggeletterden volledig zelfstandig kunnen bezoeken.

De sfeer in de expositieruimtes is ruimtelijker en gemoderniseerd door kunstzinnige installaties met wisselende, spannende materiaalkeuzes en interactieve tentoonstellingsonderdelen. Daarnaast is er een geheel nieuw lichtplan. Een bezoek aan het Verzetsmuseum is hierdoor een pure beleving, dicht op de huid van de geschiedenis. De verbouwing werd uitgevoerd door tentoonstellingsbouwer Kloosterboer naar een ontwerp van Creative Design Studio Ilona Laurijsse.

Het enige wat in het Verzetsmuseum niet is veranderd, is het unieke Verzetsmuseum Junior. Deze museumzaal in de sfeer van de bezettingsjaren is al jaren een lievelingsplek van het jonge publiek. Deze zaal was al toegankelijk voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking. In 2023 zal het museum worden uitgebreid met een vaste presentatie over de situatie in de Nederlandse koloniën.

De Tweede Wereldoorlog wordt in de nieuwe opstelling meer genuanceerd gepresenteerd dan voorheen. Destijds was het beeld dat een relatief vreedzaam land aangevallen werd door een brute, buitenlandse agressor. Nu laat het museum zien dat er verdeeldheid was binnen het verzet, wordt er getoond dat sommige Duitsers heimelijk de Nederlanders hielpen en dat mensen met goede bedoelingen soms collaboreerden onder de druk van het nazi-regime.

Willem Arondéus en Aton de Kom

Ook daders komen aan bod: NSB- en SS-held Gerard Mooyman, de beruchte Jodenjager Wim Henneicke en de verzetsinfiltrant Anton van der Waals. De spanning van een oorlog en het verzet leidde tot drugsgebruik en liefdesrelaties. Er werden 15.000 kinderen van Duitse bezetters geboren. Het verzet bestond uit moedige mensen, mannen en vrouwen, onder wie ook bijvoorbeeld de actieve queer en kunstenaar Willem Arondéus, die met vrienden het plan maakte om het Amsterdamse bevolkingsregister te vernietigen. Indonesische studenten en Surinamers, als Anton de Kom, vochten voor de vrijheid van Nederland maar tegelijkertijd voor die van hun vaderland.

Het Verzetsmuseum is open van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree voor volwassenen is 14 euro en met een Museumkaart gratis.