Home Overzicht Verzetsmuseum toont op 5 mei bevrijdingsoutfits

Verzetsmuseum toont op 5 mei bevrijdingsoutfits

0

Het Verzetsmuseum vraagt zich 75 jaar na de bevrijding af wat men draagt op bevrijdingsdag. Tot 5 mei kan men een foto of video van de outfit op facebook of instagram uploaden. De beelden worden opgenomen in de digitale collectie van het museum.

In 1945 riep verzetsvrouw Mies Boissevain op tot het maken van de nationale feestrok om de bevrijding te vieren. Deze rok stond symbool voor vrijheid en eenheid en werd gemaakt van kleine stukjes stof, met daarop borduursels van dierbare herinneringen en belangrijke data.

Boissevain was in de concentratiekampen in Vught en Ravensbrück zo ernstig verzwakt geraakt dat het Rode Kruis haar met een ziekentransport naar Zweden had gestuurd om aan te sterken. Vier maanden later keerde ze terug naar Nederland.

Vijfenzeventig jaar later is het Verzetsmuseum benieuwd naar de bevrijdingsoutfits van nu. Het museum vraagt mensen een foto te maken van zichzelf in de outfit die ze op 5 mei aantrekken en te vertellen waarom ze die dragen. Wat is het verhaal achter dit kledingstuk? Waarom symboliseert het vrijheid? Het museum organiseert een digitale tentoonstelling en opent een speciale website voor alle inzendingen: Wat draag jij 5 mei?

Deelname kan door uiterlijk 4 mei een foto of korte video van je kledingstuk op Instagram of Facebook te plaatsen. Vertel daarbij waarom jouw kledingstuk voor vrijheid staat. Wie zelf iets wil maken kan zich laten inspireren door studenten van de modeopleidingen MBO College Zuid ROC van Amsterdam, ROC Hilversum en ROC Mondriaan Den Haag. Op verzoek van het Verzetsmuseum ontwierpen zij de afgelopen maanden eigentijdse kledingstukken en delen zij hun ontwerp op het Instagram-account van het Verzetsmuseum. Wie een foto uploadt, krijgt een registratienummer waarmee de outfit in de digitale collectie van het museum wordt opgenomen. Op 5 mei 2020 staat een aantal kledingstukken met hun verhalen uitgelicht op social media.

Wat draag jij 5 mei? is onderdeel van de tentoonstelling Mode op de bon, over het veranderende modebeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na heropening van het museum is deze tentoonstelling nog te zien tot en met 6 september 2020.

Check verzetsmuseum.org/watdraagjij5mei | Instagram @watdraagjij5mei