Home Overzicht Volgend jaar opent het Nationaal Holocaustmuseum

Volgend jaar opent het Nationaal Holocaustmuseum

0

Bijna een jaar geleden startten de sloopwerkzaamheden in de voormalige Hervormde Kweekschool, het pand aan de Plantage Middenlaan waarin het Nationaal Holocaustmuseum in 2023 opent. De gymzaal en twee extra verdiepingen, die na de oorlog zijn toegevoegd, zijn inmiddels verwijderd. Daarmee worden de originele contouren van de gevel hersteld.

Inmiddels is ook de opbouw van het nieuwe paviljoen op het terrein achter het originele pand gestart. Hier komen de tijdelijke tentoonstellingszaal, het auditorium en een ruimte waarin de erfafscheiding met de Crèche centraal staat.

Aan de overkant van de straat, in de Hollandsche Schouwburg, zijn de bouwwerkzaamheden ook in volle gang. De gevel wordt gerestaureerd en geschilderd in een nieuw kleurenpalet, geïnspireerd op hoe het gebouw in de jaren 1960 vormgegeven werd. Toen is de gedenkplaats, zoals we die nu kennen, ontstaan.

Hollandsche Schouwburg tijdens een herdenking | Foto Stadsarchief Amsterdam

Ook de binnenkant en de buitenruimte van de Hollandsche Schouwburg worden gerenoveerd. Onderdelen die in latere verbouwingen in de jaren 1990 zijn toegevoegd, zijn verwijderd en de voormalige theaterzaal (nu een ommuurde buitenruimte) wordt voorzien van nieuwe bestrating. In de tuin achter de gedenkplaats komt een nieuw kunstwerk, dat in opdracht wordt gemaakt.

De bouwwerkzaamheden worden in het eerste kwartaal van 2023 afgerond. Na de oplevering van beide gebouwen begint de inrichting van de tentoonstellingsruimtes naar een ontwerp van Opera Amsterdam en Studio Louter