Berichten over de dreigende sluiting van de Vomar aan de Nobelweg maken veel in de buurt los. Aan het einde van dit jaar moet na 10 jaar de Vomar aan de Nobelweg sluiten door het aflopen van de tijdelijke omgevingsvergunning. Die was al een keer verlengd. Omwonenden en klanten voeren actie voor het behoud van de Vomar. Volgens de gemeente is de sluiting van de supermarkt volgens afspraak.

Een woordvoerder van de gemeente wijst op het beleid, waarbij het aantal supermarkten per gebied is geregeld. In het gebied rondom de Vomar aan de Nobelweg zijn al veel supermarkten, bijvoorbeeld de Lidl aan de overkant van de straat. Voor de Vomar aan de Nobelweg opende, was er al bepaald dat er een nieuwe supermarkt van de Jumbo zou komen bij het Amstelstation.

Met de Vomar was afgesproken dat de Vomar daar tijdelijk kon vestigen totdat de Jumbo tegenover het Amstelstation zou openen. De nieuwe vestiging van Jumbo opent in december klaar en dan zal volgens de afspraak de Vomar aan de Nobelweg de deuren moeten sluiten. Het is nog niet bekend wat de nieuwe functie van het pand gaat worden. In het pand mag wel detailhandel komen, maar geen supermarkt.

Vomar laat op haar website weten dat het filiaal aan de Nobelweg meer is dan alleen een supermarkt. Voor ouderen is de winkel een ontmoetingsplaats. In een podcast geven bewoners aan het ‘zeer jammer’ te vinden als de supermarkt weg moet, schrijft Vomar. Naast de belangrijke buurtfunctie voor de oudere bewoners is de winkel ook de plek waar medewerkers van de omliggende kantoren en het Pieter Nieuwland College boodschappen komen doen. De supermarkt heeft ook een samenwerking met het ROC waarvoor het extra stageplekken heeft en waar veel hulpkrachten ervaring opdoen als opstap naar een stabiele baan.

Vomar heeft aangegeven dat als de winkel langer of definitief kan blijven, ze zich zal inzetten voor vernieuwing en versterken van de buurt. Samen met de eigenaar van het pand en zusterbedrijf Hoorne Vastgoed wil het passende woningen realiseren.