Home Eten&Drinken Voormalig eigenaar Ton Hesp van het café overleden

Voormalig eigenaar Ton Hesp van het café overleden

0
Ton Hesp, temidden van zijn broer Joop (links) en Theus bij het afscheid als eigenaren van de zaak in 1991.

Afgelopen vrijdag werd Ton Hesp (1930-2022) begraven. Hij was de laatste van de drie broers die jarenlang het legendarische café Hesp aan de Weesperzijde runden. Ton, Theus en Joop groeiden op in het familiebedrijf. Grootvader Cornelis begon het café in 1890. Dertig jaar later volgde Mattheus zijn vader op.

Halverwege de jaren 50 werden Ton en zijn broers en vennoten in de zaak. Het bedrijf bestond al uit een café en een slijterij, maar de Hespen gingen vanaf 1956 zelf jenever en likeur te stoken. De mannen hadden ouderwetse omgangsvormen en stonden bekend om hun zuinigheid. Ze wilden worden aangesproken als meneer Theus, meneer Joop en meneer Ton. Uit een fles jenever of kruidenbitter moesten precies 26 glaasjes worden geschonken.

De komst van de Perscombinatie aan de Wibautstraat in de jaren 60 had grote, gunstige gevolgen. Het werd de beroemdste periode van het café. Journalisten die voorheen dagelijks in Scheltema op de Nieuwezijds Voorburg kwamen, zaten nu bij Hesp. Tegelijkertijd draaiden de likeurstokerij en frisdrankfabriek volop.

Sinds 2018 is De Ysbreker eigenaar van het café. Hesp ging het jaar daarop dicht voor een verbouwing en vlak voor de coronacrisis weer open. Inmiddels is het café weer klaar voor de toekomst.