Home Nieuws uit Artis Vorig jaar record aantal bezoekers en Artis blijft vernieuwen

Vorig jaar record aantal bezoekers en Artis blijft vernieuwen

0
Zwarte slingeraap in het nieuwe verblijf. Foto Artis, Edwin Butter.

Ook in het nieuwe jaar blijft Artis vernieuwen. Zo krijgt de goudwanggibbonfamilie een nieuw, ruimer verblijf. De Metzelaarkas die ruim tien jaar geleden werd gesloten, zal opnieuw worden opengesteld voor publiek. De ringstaartmaki’s, verschillende vogel- en vissoorten krijgen hier een nieuw verblijf en de tropische beplanting wordt behouden. Ook de werkzaamheden aan het Groote Museum en de ontwikkeling van haar museale invulling gaan verder.

In 2019 ontving ARTIS een recordaantal bezoekers van ruim 1,4 miljoen. Het is het derde jaar op rij dat het bezoekersaantal stijgt. ‘Geweldig dat er steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland naar Artis komen om alle facetten van de natuur van dichtbij te ervaren’, zegt directeur Rembrandt Sutorius. ‘Van de micro-organismen in Artis-Micropia tot de dieren en planten in het park en onze planeet in het Artis-Planetarium. We zijn enorm trots en hopen onze bezoekers een beetje liefde mee te geven voor alles wat leeft en hen te laten zien hoe we verantwoordelijker met de natuur kunnen omgaan.’

In 2019 zette Artis nieuwe stappen om haar voorbeeldfunctie beter te kunnen vervullen. Zo werden er watertappunten aangelegd om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en werd het park rookvrij. In juni namen de zwarte slingerapen het eerste met zonne-energie verwarmde verblijf in gebruik. Het verblijf is een belangrijke stap in de ambitie om in de toekomst een volledig fossielvrij park te worden.

Artis vertelde nieuwe verhalen over planten. In de zomer was de eetbare tuin weer te zien en te proeven, maar voor het eerst was er ook een medicinale tuin en een theetuin. Bezoekers konden hier eigen theekruiden plukken om thee van te maken. Aan het eind van het jaar opende Artis een nieuwe ruimte bij het Vlinderpaviljoen, waar dit jaar verhalen over kamerplanten worden verteld.

Artis is voor het eerst cultureel partner van het Amsterdam Light Festival en heeft een geheel eigen programma: de Slaapwandeling. Bezoekers konden na sluitingstijd door een aardedonker park dwalen om zo de natuur in het donker te ervaren. De Slaapwandeling is nog te lopen tot en met 18 januari.