Home Overzicht Waar is dit…..

Waar is dit…..

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’

Klik en je weet het!

Buurttafel ‘Tangantafel’ op het Ambonplein

Het project buurttafels is een burgerinitiatief van het toenmalige stadsdeel Zeeburg. Buurtbewoners Yvon den Biesen, Geertje Sonnen en Bert Zeeuw benaderden een tiental kunstenaars en vroegen een ontmoetingsplek in de vorm van een buurttafel te ontwerpen. De Tangantafel is ontworpen door René Korthals Altes van projectbureau Carve.

De ‘Tangantafel’ op het Ambonplein is de laatste van een serie buurttafels in Zeeburg en is geplaatst in 2009. Tangan is Ambonees voor hand. Kinderen die rond het plein wonen mochten hun handafdruk zetten op de tafel. De handen zijn verbonden door rode en oranje lijnen.

De betonnen buurttafel is rond evenals de bank eromheen. De bank maakt een golvende beweging en verschilt in hoogte zodat jong en oud makkelijk aan kan schuiven. De tafel en de golvende bank vormen samen een tribune, een klim- en glijobject, een leestafel, een luie ligplek.

Carve is een multidisciplinair ontwerp- en ingenieursbureau dat zich richt op de inrichting van de openbare (buiten)ruimte. Met name kinderen en jongeren zijn als gebruikers van de openbare ruimte het uitgangspunt. Carve verwerkt hun ideeën in bespeelbare maaiveldinrichtingen, speelpleinen, bijzondere speelconstructies of bespeelbaar straatmeubilair.

Met dank aan Corrie Groen en Buitenkunst Amsterdam.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten