Home Dwars nieuws Weggooien, repareren of naar de kringloop

Weggooien, repareren of naar de kringloop

0

Welke keuze maken we: weggooien, repareren of naar de kringloop? In  economisch onzekere tijden gaan we op zoek naar hergebruik, tweedehands spullen en andere duurzame oplossingen die verspilling tegengaan en goed zijn voor de portemonnee.

Ouderen Advies Raad Oost

Weggooien of laten repareren? Dat is de vraag waar Ans zich voor ziet gesteld. Het Nespresso koffiezetapparaat lekt water aan de onderkant. Toch maar even langs  bij het Repair Cafe van het Afvalpaleis op de Dappermarkt in Amsterdam-Oost om advies te vragen. Op de woensdagen zijn daar vrijwilligers aanwezig die alles over kapotte elektronica weten. Roeland heeft twee vragen: welke koffiecups gebruik je en wanneer heb je voor het laatst het apparaat ontkalkt. Dan gaat hij aan de slag en neemt de proef op de som met azijn als ontkalkingsmiddel.

Het waterreservoir aan de achterkant wordt gevuld met 1/3 azijn en 2/3 water. Enkele keren naspoelen en het probleem is opgelost: kalkaanslag. Zijn advies is simpel: ontkalk iedere drie maanden het koffiezetapparaat met azijn en doe dat ook bij de waterkoker of vaatwasser. Zo voorkom je kalkaanslag, bespaar je energie en geld voor een nieuwe.

De Jungle

De Jungle is het onafhankelijke centrum voor informatie en advies voor duurzaamheid waar het Afvalpaleis een centrale rol in speelt. Het stuurt verschillende projecten aan die met duurzaamheid te maken hebben en waarbij ook het belang van een ontmoetingsplek voorop staat. Wie wil weten waar je tweedehands kleding kunt inleveren of een kapotte CD-speler laten maken, komt hier bij uit. Maar ook wie informatie wil krijgen over het verduurzamen van zijn of haar woning, of graag een tuin groener wil maken. Met het Afvalpaleis, Repair Cafe, de Fix Brigade en de vergroeningsprojecten is alles onder een dak.

Toen er nog geen auto’s waren en
geen brommers, we geen radio hadden en geen TV
toen waren we ook niet gelukkig.

Een gedicht van Wim de Vries (1923) uit een andere tijd. Op het geluksgevoel hebben de economische ontwikkelingen weinig vat gehad. Gevoelens zijn duurzaam.

Het is klein begonnen met een boekenkast op straat voor gratis boeken. Later kwam er een weggeefwinkel bij en nu heeft het zich ontwikkeld tot een belangrijk ontmoetingscentrum voor duurzaamheid in Amsterdam. Er zijn workshops voor een breed publiek uit de buurt om kennis te vergroten over energieverbruik in huis, maar ook over de smartphone; over planten en meer groen in de buurt: tegels eruit en planten erin. Ze zijn gratis en inschrijven kan via [email protected].

Afvalpaleis of weggeefwinkel

Bij het Afvalpaleis kun je spullen inleveren, die thuis niet meer worden gebruikt en de kasten onnodig vullen. Maar natuurlijk is niet alles geschikt voor hergebruik. Waar het Afvalpaleis zelf niets mee kan gaat naar de lompenindustrie. Plastic of ander restafval wordt naar het afvalpunt van de gemeente gebracht.

Het Afvalpaleis zit als ‘antikraak’ in een pand van de gemeente. Meldt zich een gegadigde voor het vastgoed dan moet de ruimte binnen een opzegtermijn van twee weken vrij beschikbaar zijn. Investeringen voor de langere termijn blijven daardoor uit. Breg Stomph en Charlotte Vergnol zijn de twee betaalde coördinatoren. Zij sturen de vele vrijwilligers met een diverse culturele achtergrond en een schat aan talent en ervaring aan. Een kleermaker uit Syrië bijvoorbeeld voelt zich prima thuis achter de naaimachine of een timmerman uit de Dapperbuurt kan nog wat maken van een gehavende kast.

Er wordt van alles gedaan om de bezoekers hartelijk welkom te heten met ontvangst in de huiskamer en een gratis  kopje koffie. Even de zorgen vergeten en op adem komen wordt gezien als een vorm van sociale duurzaamheid.

In de ruimte daarnaast is de werkplaats. Op de lange tafel staan de naaimachines klaar om kleding te herstellen. Alleen maar afgeven voor reparatie is niet de bedoeling. Samen aan de slag is het devies waarbij de kleermaker kan helpen. Zelf omgaan met de naaimachine is een leerdoel. De kleren gaan naar de weggeefwinkel of zijn voor eigen gebruik.

Regels van de weggeefwinkel

 • Neem wat je nodig hebt
 • Niet meer dan 5 stuks per keer
 • Neem mee wat je zelf kan gebruiken
Repair Café

Op de locatie op de Dappermarkt wordt een onderscheid gemaakt tussen een Repair Café voor elektronica en een voor textiel.

Elektronica
Als je thuis apparatuur hebt die je wilt laten repareren dan kun je langskomen om dit te overleggen. Behalve allerlei artikelen met een snoer, kun je ook houten meubels en dergelijke laten repareren. De meeste spullen, die ter reparatie worden aangeboden zijn stofzuigers, verlichting, koffiezetapparaten en radio- en CD-spelers . Door mensen met kennis van zaken en liefde voor elektronica wordt gekeken waar het probleem zit en of repareren de moeite waard is. U kunt elke woensdagmiddag terecht bij Repair Café Elektronica tussen 13.00 en 17.00 uur

Textiel
In het Repair Cafe textiel staan de naaimachines klaar voor het herstellen en vermaken van kleding. De werkplaats van het Afvalpaleis op de Dappermarkt is voor textiel iedere maandag open van 11.00-17.00.

De kringloopwinkel

Een kringloopwinkel is een organisatie of bedrijf waar gebruikte spullen worden verkocht. Iedereen kan spullen inleveren bij een kringloopwinkel die zo een tweede kans krijgen. Na controle op kwaliteit worden herbruikbare spullen in de winkel voor een klein prijsje aangeboden.

Het Afvalpaleis en de kringloopwinkels uit de buurt werken goed samen. Daarbij speelt het gebrek aan ruimte voor opslag zeker een rol. Het verschil tussen het Afvalpaleis en de kringloopwinkel is het verdienmodel.

Wat kun je zelf doen?

Voorkom verspilling, isoleer je huis en wees zuinig met energie en water. Aan overmatig consumeren en gebruik van grondstoffen zit een grens. Gebruik van fossiele brandstoffen is nadelig voor klimaat en milieu. Alternatieven zijn zon, wind en waterstof.

Repareer je spullen of ga langs bij het Repair Café. Kijk in je kasten en deel wat je te veel hebt met een ander vanuit de gedachte van sociale duurzaamheid. Door meer samen te doen voorkomen we dat mensen buiten de boot vallen.
Deze saamhorigheid zorgt ervoor dat de buurt leefbaar blijft omdat de  mensen naar elkaar omkijken.

Begin datgene te verduurzamen wat het beste bij je past. Bij het Afvalpaleis helpen ze je graag op weg.

Kringloopwinkels in de buurt
Weggeefwinkels | gratis af te halen
 • Afvalpaleis (o.a. weggeefwinkel)  Dapperstraat 76-82
  Maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur
 • Weggeefwinkel Biko (ruilen mag ook)  Steve Bikoplein 2
  Maandag en woensdag 10.00 tot 14.00 uur
  1e en 3e zaterdag van de maand 13.00 tot 16.00 uur