Home Overzicht Duurzame woonmaand aanschaf

Duurzame woonmaand aanschaf

0

Op dit moment worden veel dingen en diensten duurder voor consumenten. Dat is een groot nadeel, uiteraard ook voor mij. Het voordeel is, omdat wij maar één keer geld kunnen uitgeven, we goed kunnen overwegen waar we het aan besteden. Het voordeel is ook dat we minder weggooien, meer hergebruiken; onder andere meubels een tweede leven geven en vintage nog hotter wordt.

Je wilt mooi, gezellig, esthetisch, sfeervol en comfortabel wonen. En bovenal jezelf kunnen zijn in je interieur. Hoe kun je duurzaam, verantwoord en gelijktijdig voordelig meubilair en accessoires voor je interieur aanschaffen?

Je mag nu keuzes maken. De woonmaand oktober komt eraan. Heb je al een prioriteitenlijst waarover je met je partner gaat overleggen?

Duurzaam is voor mij meer dan alleen een gerecycled stofje, dat langdurig meegaat. Wat als bijvoorbeeld het zitcomfort van de bank niet bij mij past? Online aanbieders hebben er een handje van… mooie plaatjes.

Duurzaam betekent voor mij: een product van uitstekende kwaliteit, dat lang in leven blijft. Bijvoorbeeld een massief houten tafel, die er door veelvuldig gebruik juist geleefd mooi uit ziet. Het stofje op de bank van hoge Martindale, om slijtage de komende 7 tot 15 jaar te ondervangen. En de vulling van hoogwaardig schuim, die gemakkelijk te vervangen is, om kuilvorming te voorkomen. De kastenwand heeft duurzame verbindingselementen, waardoor het verhuizen of verplaatsen makkelijk tot stand komt. De productie en het vervoer zijn redelijk milieuvriendelijk en grondstof besparend. Het liefst binnen Nederland of Europa geproduceerd, wat de economie en werkgelegenheid ten goede komt.

Duurzaam is óók, van tevoren uitzoeken of een nieuwe aanschaf wel nodig is.

Hier een paar vragen en aandachtspunten:

 • Kijk hoe lang een product idealiter mee zal gaan in je interieur en hoe lang dit product garantie heeft op de verschillende onderdelen (frame, stoffering, oppervlaktes, vulling).
 • Hoe lang wil je het aan te schaffen meubel/vloer/gordijnen minimaal in je interieur welkom heten?
 • Welke sfeer wil je bereiken?
 • Past het mogelijke meubel bij je huidige interieur qua stijl en kleurstelling?
 • Zijn de meest voorkomende looproutes verenigbaar met je nieuwe meubilair?
 • Heb je een verhuizing gepland en past het nieuw aan te schaffen meubel goed in je nieuwe setting? Zijn de afmetingen van de eettafel variabel, inklapbaar/uitschuifbaar, is de hoekbank modulair?
 • Is de kastenwand in de slaapkamer eenvoudig uit te breiden of te verkleinen?
 • Doorstaat de kastenwand een mogelijke verhuizing?

Deze en op je situatie afgestemde vragen komen in de cursus Binnenhuisarchitectuur aan bod (laatste plek beschikbaar ). Meld je meteen aan.

Tips:

 • Vooraf alles nieuw aan te schaffen meubilair te bepalen kost veel tijd en moeite.
 • Je hoeft niet alles in één keer aan te schaffen. Je voorkomt miskopen door het interieur langzaam te laten groeien.
 • Neem je huidige meubilair mee met de verhuizing. In het gebruik kun je beter inschatten aan welke specifieke voorwaarden het nieuwe meubilair moet voldoen (afmetingen, sfeer en smaak van de ruimte, jezelf, medebewoners).
 • Schakel een deskundige interieur specialist in, die het liefst geen verkoopbelang heeft.
 • Gratis interieuradvies wordt veelvuldig aangeboden. Wel natuurlijk met het doel in de winkel tot aanschaf over te gaan. Houd dit in gedachten!
 • Een onafhankelijk advies kost geld, maar verdien je weer terug, doordat diegene anders kijkt naar je huidige situatie en meubilair. Niet alles hoeft vervangen te worden, mogelijk zelfs minder dan je in eerste instantie in gedachten had. Én voorkom je miskopen.

Een andere indeling van de ruimte én ander kleurgebruik voor enkele onderdelen/muren kan wonderen verrichten en je bestaande inrichting in nieuwe pracht laten stralen. Probeer het eens.

Check www.volksuniversiteitutrecht.nl/creatief/ruimtelijk-werken/binnenhuisarchitectuur

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.