Home Overzicht 100 jaar annexatie gemeente Watergraafsmeer: theaterkoets, expositie en talkshows

100 jaar annexatie gemeente Watergraafsmeer: theaterkoets, expositie en talkshows

0

Het stemmen op de initiatieven van Oost Begroot is in volle gang. Ook in de Watergraafsmeer is in totaal 200.000 euro uitgetrokken voor initiatieven van bewoners. Tot eind januari kunnen alle bewoners van de Watergraafsmeer digitaal op de plannen temmen met een code die zij per post hebben ontvangen. De annexatie door Amsterdam honderd jaar geleden is aanleiding voor talkshows, een expositie, voorstellingen en een rit van de Theaterkoets.

‘Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Watergraafsmeer werd geannexeerd door Amsterdam’, zegt Arie van Tol van de krant Dwars door de buurt. ‘Daarom willen we hierover een expositie en drie talkshows organiseren in Huize Frankendael. Als we voldoende stemmen krijgen kunnen we dat door Oost Begroot realiseren.’ Van Tol van Dwars organiseert de activiteiten met het comité WGM2025, Huize Frankendael en andere buurtbewoners.

Expositie en drie talkshows

Tijdens de talkshows met interviews, optredens en de expositie in Huize Frankendael, het hart van de Watergraafsmeer, ontdek je hoe de Watergraafsmeer zich in de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld als belangrijk onderdeel van Amsterdam. Verder is er veel aandacht voor de toekomst van Watergraafsmeer.

Voorlopig zijn de zondagmiddagen 25 april, 2 mei en 9 mei gereserveerd voor drie speciale edities van de talkshow ‘Dwars door Oost’ op zondagmiddagen in Huize Frankendael. Eventueel worden de shows verplaatst naar later dit jaar, als de coronamaatregelen dat noodzakelijk maken. De expositie in de prachtige ruimtes van Huize Frankendael is in principe te zien van 25 april tot en met 27 juni. Op die expositie worden getoond alle mogelijke kunst, veel foto’s en ander materiaal, van vroeger en nu, maar wel altijd uit Watergraafsmeer.

100 jaar annexatie Watergraafsmeer

Een andere opmerkelijke activiteit die meedingt naar een bijdrage uit Oost Begroot is een ‘rouwstoet’ in april die vooraf gegaan door een fanfare dezelfde route loopt die bewoners honderd jaar geleden liepen om de Watergraafsmeer symbolisch ten grave te dragen. De stoet gaat langs oude foto’s en theater. De optocht eindigt bij de herdenkingssteen, waar buurtbewoners de grond van Watergraafsmeer destijds symbolisch begroeven.

‘Ajax was hier!-audiotour’

Het derde echt Watergraafsmeerse initiatief dat meedingt naar een bedrag uit Oost Begroot wil de ‘Ajax was hier!-audiotour’ de bijzondere band met oud-buurgenoot Ajax tot leven brengen. Het is een audiotour in de buitenlucht met bijzondere persoonlijke,  interessante, grappige en ontroerende buurtverhalen over het Ajax-verleden van Watergraafsmeer. De gratis tour kun je vanaf het najaar alleen of in een groepje lopen en is zeer geschikt in coronatijd.

Deze en alle andere activiteiten staan op oostbegrootwatergraafsmeer.amsterdam.nl. Je kunt stemmen met de code die je per post hebt ontvangen. Stemmen kan tot 2 februari 12.00 uur. Op 4 februari wordt bekend gemaakt welke plannen uitgevoerd mogen worden.