Home Overzicht 144 scheepshoorns op het IJ openen Pärt Festival

144 scheepshoorns op het IJ openen Pärt Festival

0
Foto Francoise Bolechowsk.

Met een spectaculair scheepshoornconcert dat ruim één kilometer ver over het IJ zal klinken, start dinsdagavond het Pärt Festival. Een installatie met in totaal 144 hoorns vangt het publiek in de muziek van Arvo Pärt, al jarenlang wereldwijd de meest gespeelde levende componist.

De scheepshoorns staan verdeeld over het terras van het Muziekgebouw. Door het water en de gebouwen treden er spannende geluidsreflecties en echo’s op. Christof Schläger: ‘Er ontstaat een klankdiepte, die afhankelijk van de positie van de luisteraar lijkt te bewegen. Als je als toehoorder wandelt, verandert het geluid. Een overweldigende ervaring.’

Da pacem Domine: een roep om vrede

De ‘urban horns’, zoals de Duitse en deels in Nederland woonachtige geluidskunstenaar en instrumentenbouwer Christof Schläger zijn instrumentarium noemt, beginnen het concert met Pärts Da pacem Domine: een roep om vrede, die de Estse componist in 2004 schreef naar aanleiding van de aanslagen in Madrid. De spirituele en meditatieve muziek van Arvo Pärt voorziet overal ter wereld in een grote behoefte.

In ernstig conflict met het Sovjetregime

De diepgelovige Arvo Pärt begon in de jaren zestig als rebelse componist in het bij de Sovjet-Unie ingelijfde Estland, waar zowel zijn avant-gardemuziek als religie verboden was. Hij kwam in ernstig conflict met het Sovjetregime, belandde in een existentiële crisis en kreeg jarenlang geen noot meer op papier. In de zeventiger jaren vond hij een nieuwe stem. De werken waarmee Arvo Pärt terugkeerde bezorgden hem wereldfaam. Zijn toontaal was radicaal vereenvoudigd en hoorbaar beïnvloed door zijn intensieve studie van oude muziek. Niet langer een vuist maar een open hand.

Muziek van Pärt vele mensen tot steun en troost

Juist in deze donkere tijden waarin in Oekraïne een oorlog woedt, is de muziek van Pärt vele mensen tot steun en troost. De komst van Estse musici naar Nederland voor het Pärt Festival is nu extra bijzonder. Arvo Pärt is zeer begaan met het lot van de Oekraïners. De steunbetuiging aan de Oekraïense bevolking, die Arvo Pärt op Facebook plaatste, werd duizenden keren gedeeld en bekeken. Uit de veelal aangrijpende reacties blijkt dat Pärts muziek ook de mensen in de schuilkelders in Kiev tot grote steun is geweest. Tijdens het Pärt Festival is het Muziekgebouw verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Het Scheepshoornconcert wordt gehouden op dinsdag 22 maart van 19.30 tot 19.50 uur en vindt plaats op het terras van Muziekgebouw aan ’t IJ. De toegang is vanzelfsprekend vrij. Aansluitend brengen het Ests Filharmonisch Kamerkoor en het Tallinn Kamerorkest, dé Pärt-experts uit Estland, in de Grote Zaal van het Muziekgebouw in hun programma ‘De graal van Pärt’ vijf grote werken uit de periode 1977-2009.

Het zesdaagse Pärt Festival biedt met concerten, lezingen, films en exposities een uitgelezen kans om Pärts unieke wereld beter te leren kennen.