Home Overzicht 15-jarig Grafisch Werkcentrum viert ‘Wiekend’ lang feest

15-jarig Grafisch Werkcentrum viert ‘Wiekend’ lang feest

0

Alweer 15 jaar geleden opende Grafisch Werkcentrum Amsterdam (GWA) zijn deuren om het grafische erfgoed in stand te houden. Oude drukpersen kregen er een plek en ze werden en worden intensief gebruikt. Met cursussen brachten vakdocenten je de kneepjes van het drukken bij. Op het ‘verborgen plein’ bij Molukkenstraat 200 voor het werkcentrum werd het succes gevierd met twee dagen van activiteiten.

Anita Mizrahi

Het initiatief van oprichters Martin Veldman en Wiek Molin, beiden bekende grafici en boekdrukkers met een lange loopbaan in het vak, bleek in een grote behoefte te voorzien. Het stadsdeel bood een locatie aan bij het Ondernemerscentrum Watergraafsmeer en daaruit ontstond een goed bezochte werkplaats. Dankzij Corine Elemans en heel veel vrijwilligers kunnen jong en oud ambachtelijke druktechnieken onder de knie krijgen zoals boekbinden, letterzetten, linoleumsnede etsen en polymeer.

.

Op zaterdag 26 oktober, de dag van 24H Oost, zette het Grafisch Werkcentrum samen met de buren de deuren wijd open. Met een onder meer een proeverij van Albert Heijn, een jamsessie bij Voices, gratis sporten bij Smart Fit en bij het werkcentrum een expositie en een poster drukken op een van de proefpersen.

Zondag ging Grafisch Werkcentrum Amsterdam nog even door met feesten. Met een ode aan de inmiddels overleden oprichter Wiek Molin werd het dan ook een ‘wiekend’. De verkoopexpositie was open, en in de middag was het een drukte van belang bij het drukken met houten letters op t-shirts en tassen. Als hoogtepunt werd alweer een nieuwe pers gepresenteerd en verscheen een speciale publicatie over 15 jaar GWA, uiteraard gedrukt op de eigen persen.

Check www.grafischwerkcentrumamsterdam.nl